Hrvaška veliko stavi na turizem. Foto: Reuters
Hrvaška veliko stavi na turizem. Foto: Reuters

Vlada je na seji odločila, da bodo pristojni organi v prihodnjem letu lahko izdali 65.100 delovnih dovoljenj tujcem, 15.000 že izdanih dovoljenj pa bodo podaljšali. Za primerjavo ‒ za letos so podelili 38.769 delovnih dovoljenj za delavce, ki ne prihajajo iz držav članic Evropske unije.

Minister za delo Marko Pavić je dejal: "Naša prioriteta je zaposlovanje domače delovne sile, a v sektorjih, kjer to ni mogoče, bomo odprli možnosti delavcem iz drugih držav."

K bolj odprtem trgu delovne sile so vlado pozivali tudi hrvaški delodajalci, ki se pritožujejo, da vse večkrat ne morejo najti dovolj usposobljene delovne sile, sploh v turističnem, trgovinskem in gradbeniškem sektorju.

Skoraj triodstotna gospodarska rast

Hrvaško gospodarstvo ima trenutno na letni ravni nekaj pod triodstotno gospodarsko rast, turizem pa k BDP-ju države prispeva skoraj 20 odstotkov. Kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da Hrvaška ni dovolj mikavna za tuje delavce, ki raje odhajajo v Avstrijo ali Nemčijo.

Povprečna mesečna plača na Hrvaškem je bila septembra 835 evrov (6.195 kun), oktobrska brezposelnost pa je bila 9,1-odstotna.