Premier Plenković napoveduje vzpostavitev trajnostnega pokojninskega sistema. Foto: EPA
Premier Plenković napoveduje vzpostavitev trajnostnega pokojninskega sistema. Foto: EPA

Minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić je dejal, da želijo s spremembami izboljšati položaj tako tistih, ki so že upokojeni, kot tistih, ki se bodo upokojili v prihodnjih letih.

Napovedal je, da bodo 248.000 upokojencem z najnižjimi pokojninami 1. julija prihodnje leto zvišali pokojnine za 2,13 odstotka. Tudi preostalim upokojencem je v prihodnjem letu obljubil nekaj odstotkov višje pokojnine.

Predlog, ki ga je vlada poslala v parlamentarno proceduro, predvideva tudi dodatek za delavce, ki se bodo upokojili v naslednjih od 10 do 15 letih in si ne bodo mogli zagotoviti ustreznih pokojnin iz drugega pokojninskega stebra. Minister je pojasnil, da bi bile pokojnine iz drugega stebra brez dodatkov povprečno za približno 100 evrov nižje kot današnje.

Pavić je tudi pojasnil, da se bodo s 67. leti upokojili le tisti, ki prej ne bodo imeli polne delovne dobe. Delavci z 41 leti delovne dobe se bodo lahko upokojili po 60. letu, je dodal.

Predlog pokojninske reforme predvideva tudi ukinitev beneficirane delovne dobe za določene poklice. Za vsak mesec predčasne upokojitve predlog določa znižanje pokojnine za 0,3 odstotka. Po drugi strani bi nagradili tiste, ki bodo delali še po izpolnitvi pogojev za upokojitev. Vsako dodatno leto dela bi jim pokojnine zvišalo za štiri odstotke.

Vlada pričakuje milijardni prihranek
Po besedah ministra je na Hrvaškem samo 19 odstotkov upokojencev, ki imajo 40 let delovne dobe, v pokojninskem sistemu pa so morali zaradi razmerja upokojencev in zaposlenih letos zagotoviti 17 milijard kun (2,3 milijarde evrov) iz proračuna. Pavić pričakuje, da bo Hrvaška s predlagano reformo do leta 2040 prihranila več kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov).

Premier Andrej Plenković je poudaril, da nameravajo z reformo vzpostaviti trajnosten pokojninski sistem. Spremembe so tudi odgovor na demografsko stanje in razmere na trgu dela na Hrvaškem, je dejal.

Sindikati napovedujejo proteste
Pred začetkom seje vlade so tri največje sindikalne organizacije na Hrvaškem za soboto v Zagrebu napovedale proteste proti predlagani reformi, potekali bodo pod geslom "Doživi pokojnino". Sindikati imajo pripombe na vse vladne predloge, predvsem pa zahtevajo vrnitev upokojitvene starosti na 65 let ter nasprotujejo kaznovanju delavcev, ki se bodo upokojili predčasno.