Hrvati nameravajo radioaktivne odpadke voziti v bližino BIH-a. Foto: BoBo
Hrvati nameravajo radioaktivne odpadke voziti v bližino BIH-a. Foto: BoBo

Hrvaška vlada je novembra leta 2018 sprejela nacionalni program za skladiščenje radioaktivnih odpadkov, vključno z nizko- in srednjeradioaktivnimi odpadki iz NEK-a, v vojašnici Čerkezovac v občini Dvor na Trgovski gori.

Programu sicer nasprotujejo državne oblasti v BiH-u pa tudi lokalni hrvaški politiki v Sisaško-moslavški županiji in prebivalci z obeh strani reke Une. V Sarajevu trdijo, da bi odlagališče lahko ogrožalo življenja približno 250.000 ljudi, ki živijo ob ekološko neoporečnem porečju Une.

Iz hrvaškega sklada za financiranje razgradnje in skladiščenja radioaktivnih odpadkov iz NEK-a so v torek sporočili, da bodo med izvajanjem projekta sodelovali z lokalnim hrvaškim prebivalstvom in tudi deležniki iz BiH-a. Če se bo potrdilo, da lokacija ne bo imela škodljivega vpliva na okolje, bo sledil postopek za pridobitev lokacijskega in gradbenega dovoljenja.

Napovedali so še, da bodo kot pogoj za izdelavo študije o vplivu odlagališča na okolje opravili geološke raziskave in varnostne analize ter ugotovili radiološko stanje.

Poudarili so tudi, da bo Hrvaška v centru za skladiščenje v nekdanjem vojaškem skladišču Čerkezovac na varen, sistematičen in preverjen način skladiščila radioaktivne odpadke in druge obrabljene hrvaške vire ionizirajočega sevanja.

Brez dogovora o skupnem skladiščenju

Hrvaški in Sloveniji v okviru meddržavne komisije za NEK doslej ni uspelo doseči dogovora o skupnem skladiščenju nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v slovenskem odlagališču v Vrbini. Hrvaški minister za varstvo okolja in energetiko Tomislav Ćorić je večkrat dejal, da je Trgovska gora alternativna rešitev za hrvaško odlagališče jedrskih odpadkov, če ne bo dogovora s Slovenijo o skupnem odlagališču.

Za Hrvaško namreč rešitev, da bi v Vrbini skladiščili samo odpadke iz jedrske elektrarne, dolgoročno ni sprejemljiva, saj imajo v državi na več lokacijah manjša skladišča radioaktivnih odpadkov iz industrije, medicine, znanosti, raziskav in podobno. V Čerkezovcu bodo lahko po načrtih skladiščili vse nizko- in srednjeradioaktivne jedrske odpadke.