Zbralo se je več sto ljudi. Foto: EPA
Zbralo se je več sto ljudi. Foto: EPA

V napovedi protestov je Hrvaško novinarsko društvo (HND) opozorilo, da se novinarjem preprečuje svobodno opravljanje dela, da se jih eksistenčno izsiljuje in toži zaradi resnice.
V HND-ju poudarjajo, da hrvaški medijski prostor zaznamujejo premreženost političnih in korporativnih interesov, netransparentnost lastništva medijev in oglaševanje namesto novinarstva.

Protestni shod novinarjev v Zagrebu

"Dovolj je bilo pregonov novinarjev, dovolj je uničevanja javnega poklica, to traja že desetletja," je po poročanju hrvaškega portala index.hr dejal predsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) Hrvoje Zovko. Vlado je obtožil, da se glede teh težav "vede ignorantsko, saj misli, da je ignoriranje težave rešitev". Po njegovih besedah so podobno ravnale in uničevale novinarstvo tudi številne predhodne vlade.

Poudaril je, da na Hrvaškem poteka 1.163 sodnih procesov proti novinarjem in njihovim medijskim hišam, javno radiotelevizijo HRT pa je obtožil, da "vodi križarsko vojno proti novinarjem, medijem in HND-ju".

1.163 sodnih procesov proti novinarjem

Sorodna novica Hrvaškim novinarjem je prekipelo: "Ugrabili ste medije, novinarstva ne damo"

Zovko, ki je vladi predal seznam zahtev proti cenzuri, je še dejal, da živijo v državi, v kateri se novinarji obsojajo zaradi objave resnične informacije. "Ne morete nas tožiti toliko, kolikor lahko mi govorimo, to naj bo vsem jasno," je dejal.

Novinarji želijo z zahtevami zagotoviti trajnostno medijsko politiko kot tudi pravni okvir za neodvisnost in svobodo novinarskega poklica. Med drugim so premierja Andreja Plenkovića seznanili z zlorabami tožb proti novinarjem in s potrebo po zakonski zaščiti novinarjev, ki opozarjajo na pritiske, ki so jim izpostavljeni. Zahtevajo depolitizacijo sveta za elektronske medije, razrešitev vodstva HRT-ja in nujne spremembe zakona o javni radioteleviziji.

Menijo, da je nujno treba zagotoviti izvajanje zakona o medijih in statutov v medijih in onemogočiti lokalnim oblastem, da posegajo v medije. Prav tako zahtevajo sprožitev postopkov proti napadalcem na novinarje in uvedbo javnih finančnih podpor za kakovostno novinarstvo.

Zovko se je zahvalil vsem navzočim za podporo, še posebej pa je pozdravil predvsem kolege iz Slovenije, RTV Slovenija je o tem poročala že 25. septembra, pa tudi iz Srbije ter Bosne in Hercegovine, ki so "pokazali človeško in novinarsko solidarnost".
Današnji shod po Zovkovih besedah ne pomeni konca akcije, ampak se bodo protesti nadaljevali prihodnji teden in v prihodnjih mesecih.