Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tožilstvo BiH-a je začelo preiskavo o okoliščinah dogodka.

Hrvaška sicer zanika, da bi bili njeni policisti nasilni.

Glavni koordinator za delo s prebežniki v Veliki Kladuši Jasmin Čehić je povedal, da je 18 prebežnikov, med katerimi jih je bilo 15 iz Pakistana, dva iz Iraka in eden iz Libije, pripeljala obmejna policija BiH-a v tamkajšnji zdravstveni dom. Vsi so bili lažje poškodovani, predvsem po nogah in ramenih.

Čehić je poudaril, da prebežniki niso bili del ene skupine, ampak so jih obmejni policisti našli ob poti ob meji s Hrvaško. Povedali so, da so bili na poti dva ali tri dni, preden so jih našli policisti.

Prebežniki so tudi povedali, da jim je že uspelo priti na Hrvaško, kjer jih je našla hrvaška policija, jih pretepla in vzela denar ter prenosne telefone, nato pa prepeljala prek meje v BiH. Ni sicer znano, kje so mimo prehodov prestopili mejo med državama.

Z obmejne policije BiH-a so potrdili, da so na obmejnem območju med državama našli 18 poškodovanih prebežnikov, ki so bili pripeljani iz Hrvaške. Več informacij še zbirajo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obmejni policisti zalotili hrvaške kolege

Portal Radia Sarajevo Radiosarajevo.ba medtem poroča, da so obmejni policisti BiH-a hrvaške kolege zalotili na bosanski strani meje, ravno ko so omenjene prebežnike prepeljali na ozemlje BiH-a. Ko so jih videli, so hrvaški policisti pobegnili na Hrvaško in pustili prebežnike, ki so imeli vidne poškodbe.

Portal klix.ba navaja, da je to prvi konkreten primer, ki potrjuje obtožbe nekaterih visokih predstavnikov BiH-a, da Hrvaška krši ozemeljsko celovitost BiH-a z nezakonitimi prehodi meje hrvaških policistov, ki v BiH vračajo prebežnike, ki mimo mejnih prehodov prečkajo mejo med državama.

Zagreb te navedbe zanika, pa tudi že vrsto obtožb nevladnih organizacij in tujih medijev o nasilnem ravnanju hrvaških obmejnih policistov s prebežniki na meji z BiH-om in njihovem prisilnem vračanju v BiH.

Hrvaško notranje ministrstvo je potrdilo, da je hrvaška obmejna policija pri nezakonitem prehodu meje zalotila 18 prebežnikov, ki so bili v več skupinah. Je pa poudarilo, da so jih od "te namere odvrnili brez uporabe prisilnih sredstev".

Dodali so, da na prebežnikih ni bilo videti poškodb in jih nihče ni prosil za zdravniško pomoč "niti jih ni o domnevnih poškodbah obvestila obmejna policija BiH-a med medsebojnim stikom".

Sporočili so še, da bodo "tako kot v vseh primerih navedb o takšnem ravnanju policije podrobno preučili resničnost navedb o poškodbah ljudi, pa tudi resničnost navedb o uporabi prisilnih sredstev".