Vlada zatrjuje, da ne favorizira nobenega ponudnika, čeprav krožijo govorice, da se nagiba k Američanom. Foto: EPA
Vlada zatrjuje, da ne favorizira nobenega ponudnika, čeprav krožijo govorice, da se nagiba k Američanom. Foto: EPA

Od ZDA, Izraela, Norveške in Grčije si želijo lovce F-16, na seznamu so tudi švedski Gripen, francoski Rafal in italijanski Eurofighter. Vlada Andreja Plenkovića želi nova vojaška letala kupiti do konca svojega mandata.

Potem ko je pred letom dni neslavno propadel dogovor med hrvaško in izraelsko vlado o nakupu oz. prodaji skoraj 30 let starih lovcev F-16, se Hrvaška v to avanturo podaja ponovno.

Kot pojasnjuje viceadmiral Robert Hranj, direktor generalštaba hrvaške vojske, Hrvaška kupuje 12 vojaških letal četrte generacije, proizvedene v Evropski uniji ali v članicah Nata. Od novih letal si v Zagrebu želijo ameriški F16 ali švedski Gripen, od ostalih držav pa rabljena letala.

Ali favorizirajo ameriške lovce?

O tem, koliko denarja je Hrvaška pripravljena plačati za nakup 12 vojaških letal, bodo odločali šele v drugi fazi nakupa. Če bi se odločili za nakup 12 novih letal, bi to državo stalo do milijardo dolarjev. Odgovore ponudnikov pričakujejo maja, celoten postopek pa naj bi zaključili do avgusta.

Hrvaški premier Plenković zatrjuje, da nobeden izmed ponudnikov ni v prednosti pred drugimi in s tem odgovarja na govorice, da naj bi Hrvaška favorizirala ZDA in njihove lovce F16.

Hrvaška mora svoje MIG-e, tiste, ki še letijo, prizemljiti leta 2023, do takrat pa bi že morali nabaviti nova letala ali podpisati sporazum o letalski pomoči s kakšno drugo članico Nata, kar pa ni hrvaški dolgoročni cilj.