Sikorsky UH-60 Black Hawk je glavni in najbolj množično uporabljeni helikopter vojske ZDA. Hrvati se z Američani in Lockheed Martinom že več let pogajajo o nakupu, z donacijo pa bi se obvezali za zamenjavo ruskih Mi-8 z ameriškimi helikopterji. Foto: Reuters
Sikorsky UH-60 Black Hawk je glavni in najbolj množično uporabljeni helikopter vojske ZDA. Hrvati se z Američani in Lockheed Martinom že več let pogajajo o nakupu, z donacijo pa bi se obvezali za zamenjavo ruskih Mi-8 z ameriškimi helikopterji. Foto: Reuters

Vrednost helikopterjev z opremo in rezervnimi deli je približno 43 milijonov evrov, v redni sestavi hrvaške vojske bosta letela od leta 2020. Novo pridobitev hrvaških letalskih sil je prejšnji teden omenil minister za obrambo Damir Krstičević, ko je v Zagrebu napovedal veliko vojaško vajo hrvaške vojske Velebit 18, ki bo potekala v različnih delih Hrvaške od sobote do ponedeljka.

Zadnja različica standardnega črnega jastreba
Black Hawk UH-60M
je najnovejša standardna različica znanega ameriškega večnamenskega vojaškega helikopterja. UH-60M so začeli testirati pred desetletjem, ima najsodobnejšo komunikacijsko, navigacijsko in senzorsko opremo. Ob zračnih napadih je helikopter mogoče uporabiti tudi za prevoz, evakuacijo ranjenih, v iskalnih in reševalnih akcijah, pa tudi pri gašenju požarov in nadzoru meje.

Helikopterja sta v četrtek prispela na Hrvaško, da bi tudi hrvaški javnosti predstavili, za kakšna helikopterja gre, piše Jutarnji list. Poudarja, da je ameriška donacija še en dokaz močnega strateškega partnerstva ZDA in Hrvaške. Krstičević je že lani povedal, da se z ameriškimi partnerji pogajajo o nabavi dveh helikopterjev black hawk za potrebe poveljstva hrvaških letalskih sil.

Menjava ruskih plovil za ameriška
Hrvaška vojska se namerava v prihodnjih letih odreči ruski vojaški tehnologiji. Eskadriljo novih ameriških helikopterjev nameravajo nabaviti do leta 2025, ko se bo iztekla življenjska doba ruskih vojaških helikopterjev Mi-8. Potem naj bi zadržali samo še novejše ruske vojaške helikopterje Mi171Sh, ki jih bodo lahko uporabljali do konca naslednjega desetletja.

Hrvaški spletni portal za obrambna in varnostna vprašanja obris.org navaja, da se bo Hrvaška s sprejetjem dveh podarjenih helikopterjev zavezala, da bo od ZDA kupila dodatne ameriške helikopterje namesto ruskih Mi-8. Prva dva black hawka naj bi okrepila hrvaško vojsko leta 2020, ko hrvaška vojska pričakuje tudi prvi dve rabljeni vojaški letali F-16 barak, ki jih je kupila od Izraela. Z njimi bo zamenjala stara ruska vojaška letala mig-21 iz časov nekdanje Jugoslavije. Preostalih deset letal F-16 barak pričakujejo do leta 2022. Hrvaška je lani od ZDA v okviru vojaške pomoči dobila 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58.