Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Posebna delovna skupina hrvaškega ministrstva za zdravje je pripravila tudi druge zakonske prepovedi, s katerimi bi omejili dostopnost energijskih pijač mladoletnikom.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je pismo s pozivom o oblikovanju posebne skupine že preposlal petim ministrstvom, da bi v delovno skupino imenovali svoje predstavnike, poroča portal Index.hr.

HDZ ne podpira predloga

Kot še poroča hrvaški portal, hrvaška vlada, torej vladajoči HDZ, za zdaj ne podpirala predloga ministra, saj da je treba natančneje definirati, kateri vidik točno je problematičen za mlajše od 18. leta.

Zahtevala naj bi tudi raziskavo, v kateri bi ugotovili, v kolikšni meri skupno k tvegani izpostavitvi prispevajo energijske pijače v primerjavi z drugimi viri kofeina, kot so kava, gazirana pijača in čokolada. "Vsi se strinjamo, da je treba otroke zaščititi, vendar pa bi bil v tem trenutku ta ukrep prestrog, zato ga HDZ ne more podpreti," je dejal poslanec Mladen Karlič.

Nasprotnega mnenja je Miro Bulj iz Mosta, ki meni, da so številne države EU-ja prepovedale prodajo takšnih napitkov mlajšim od 18. leta na podlagi dejstev. SDP-jev poslanec Siniša Varga in nekdanji zdravstveni minister pa vztraja, da bi bilo treba energijske pijače kategorizirati enako kot alkohol in cigarete: "Promocija energijskih pijač posnema prodajne prijeme tobačne industrije še pred 20 leti. Pravijo, da je kul piti energijske pijače, pravijo, da boš bolje sprejet v družbi, da se boš bolje učil, da boš buden," pravi Varga.

Deček se je zgrudil na tla

13-letni deček je pred nekaj več kot tednom dni umrl v Zagrebu, in sicer po tem, ko je zaužil večje količine energijske pijače. S prijatelji je odšel v kino, nato pa so se družili v okolici doma, v nekem trenutku pa se je najstnik zgrudil na tla. Reševalci so ga prepeljali v bolnišnico, a mu niso mogli rešiti življenja, je poročal Večernji list.

Ultrazvok njegovega srca je pokazal miokardijo, poškodbo srčne mišice. Deček naj bi v kinu popil večje količine energijske pijače. Uradno sicer še ni potrjeno, ali je bil vzrok za njegovo smrt uživanje večje količine kofeina in taurina.

Posledice so lahko usodne

"Poleg sladkorja, ki ni dober, so za otroke težavne sestavine teh energijskih napitkov, kot so kofein, taurin in L-karnitin. Preveliki odmerki teh sestavin lahko povzročijo nezaželene učinke, za mlad organizem pa so lahko usodne," je za Večernji list dejal pediater Filip Rubić.

Spodbujevalni učinki energijskih napitkov lahko vodijo v hitrejše delovanje srca, kar ima lahko posledice za celoten organizem. "Energijski napitek je zunanji spodbujevalnik hitrejšega srčnega utripa. Ko se umetno ustvari višji utrip, se telo ne more umiriti. Višji srčni utrip pa je lahko usoden," je dejal Rubić.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) uživa energijske napitke 68 odstotkov najstnikov, 18 odstotkov otrok jih uživa redno.

Omenjeni hrvaški portal je med drugim izvedel tudi anketo med svojimi bralci, v kateri jih je vprašal, ali podpirajo idejo, da bi bilo mlajšim ob 18. leta treba prepovedati uživanje energijskih pijač. Med več kot 22.000 odgovori jih je 89 odstotkov temu pritrdilo.