"Majhen mural velikim herojem", ki ga je maja lani ustvaril grafitar Ernest Cigir v mestu Retkovec. Del velikih herojev je zdaj na ulicah. Foto: EPA

Protest v organizaciji združenega sindikata medicinskih sester in tehnikov je potekal v parku Zrinjevac v središču Zagreba.

Zbrani so opozorili na številne težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, kot sta neustrezno plačilo za nadure in delo med prazniki. Zahtevali so boljšo sistematizacijo delovnih mest in beneficirano delovno dobo ter priznavanje visokošolske izobrazbe.

Med drugim so poudarili preobremenjenost z delom. Po mnenju sindikata v hrvaškem zdravstvu potrebujejo še približno 8000 medicinskih sester in tehnikov.

Necepljenim naj bi grozili s premestitvami

Protestniki so na shodu opozorili tudi na pritiske, da bi se cepili proti covidu-19. Trdijo, da jim grozijo s premestitvami na druga delovna mesta, če se ne bodo cepili. Na protestu je bilo tudi slišati, da je delež pozitivnih izvidov testov cepljenih ljudi tako visok, da minister številke ne sme javno povedati, poroča Jutarnji list.

Glede pogoja PCT medicinske sestre in tehniki poudarjajo, da ni jasnih navodil za vse scenarije pri napovedani uvedbi ukrepov PCT v zdravstvenih ustanovah. Izrazili so mnenje, da ukrepa PCT v zdravstvu v praksi ni mogoče uveljaviti.

"Kako smo lahko leto in pol delali brez cepiva, testiranja in s premalo opreme? Ljudje niso umirali, ker bi jih okužile neodgovorne sestre. Kaj je vaš naslednji korak, minister? Boste delili odpovedi? Že tako nas je premalo. Manjka nas najmanj 8000, vi pa ne delate nič," je na shodu po poročanju Jutarnjega lista dejala ena izmed medicinskih sester.

Ministrstvo sindikaliste sprejelo na pogovore

Ministrstvo za zdravje je po končanih protestih pet predstavnikov sindikatov sprejelo na pogovore.

Hrvaški štab civilne zaščite je v začetku meseca napovedal, da bo za prihod na delovno mesto v zdravstvenih ustanovah s 1. oktobrom potrebno evropsko digitalno covidno potrdilo oziroma izpolnjevanje enega od treh epidemioloških pogojev – cepljenje, prebolelost ali negativen izvid testa na novi koronavirus.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je proteste označil za legitimne, a ponovil, da nikogar ne silijo k cepljenju, ter poudaril, da ni prostora za manipuliranje z dejstvi. Meni, da se mora vsak v zdravstvu zavedati, da lahko okuži osebo, za katero skrbi.

Minister Beroš: Zaposleni brez PCT-ja bodo ostali brez plačila za čas izostanka

Pred današnjo sejo hrvaške vlade je novinarjem dejal, da bodo vsi tisti, ki ne bodo prišli na svoje delovno mesto zaradi neizpolnjenih pogojev PCT, ostali brez plačila za obdobje, ko zaradi tega ne bodo v službi.

Beroš je na seji vlade dejal, da se je do zdaj proti covidu-19 cepilo več kot 90 odstotkov zdravnikov ter približno 68 odstotkov drugih zdravstvenih delavcev. Povedal je, da se je v zadnjem tednu povečalo zanimanje za cepljenje med medicinskimi sestrami in tehniki.

Tudi socialni delavci ogorčeni nad pogojem PCT

Poleg zdravstvenega osebja bodo ukrep PCT uveljavili tudi za zaposlene v socialnem skrbstvu. Predsednica sindikata zaposlenih v tem sektorju Jadranka Dimić je danes sporočila, da obstaja veliko nezadovoljstvo zaradi mogočih negativnih posledic za tiste, ki ne bodo spoštovali napovedanih poostrenih ukrepov. V pogovoru za regionalno televizijo N1 je omenila, da v sindikatu razmišljajo tudi o stavki, če bodo presodili, da so novi ukrepi v nasprotju z delovno zakonodajo.