Nov pretres v hrvaški vladi. Foto: EPA
Nov pretres v hrvaški vladi. Foto: EPA

Kujundžić je tako postal že 14. minister v Plenkovićevi vladi, ki je moral zapustiti položaj pred koncem mandata. Hrvaška vlada ima 20 ministrstev.

Plenković sprejel odstop zdravstvenega ministra

Plenković je novinarjem v Zagrebu pojasnil, da je odstavil svojega ministra, potem ko sta se v ponedeljek srečala in je minister dobil čas, da bi v javnosti pojasnil celoten kontekst vprašanj, s katerimi ga mediji povezujejo.

Hrvaški premier je po nagovoru na konferenci o zeleni energetiki na Hrvaškem dejal, da mora ministrstvo za zdravstvo kot pomemben del vlade nemoteno delovati, posebej ko Hrvaška predseduje EU-ju in se je z drugimi državami treba pripraviti na zaščito pred epidemijo koronavirusa. Meni, da je Kujundžić osredotočen na pojasnjevanje okoliščin, ki niso povezane s pričakovanim delom ministra. Kot je dodal, ni potrebe, da bi takšne teme obremenjevale delo premierja in vlade.

Nov kandidat Vili Beroš

Čeprav je napovedal, da bo novega ministra predlagal v sredo, je nato po torkovem srečanju nacionalnega odbora HDZ za zdravstvo napovedal, da bo parlamentu za novega ministra za zdravstvo predlagal dosedanjega Kujundžićevega pomočnika Vilija Beroša. Za 56-letnega Beroša se je odločil po posvetovanjih z ožjim vodstvom HDZ in kolegi v parlamentarni večini, je pojasnil Plenković.

Kujundžić (skrajno levo) na vrhu zdravstvenih ministrov na Malti. Foto: EPA
Kujundžić (skrajno levo) na vrhu zdravstvenih ministrov na Malti. Foto: EPA

Beroš je končal medicinsko fakulteto v Zagrebu in se je specializiral za nevrokirurgijo. Pred prihodom na ministrstvo leta 2018 je bil vodja zavoda za endokranialno nevrokirurgijo v zagrebškem kliničnem centru Sestre usmiljenke. Kandidat za novega ministra v Plenkovićevi vladi je bil na ministrstvu zadolžen za projekte, posebej na področju bolniške zdravstvene zaščite.

Kujundžić po ponedeljkovem srečanju s Plenkovićem na novinarski konferenci ni prepričljivo zavrnil medijskih obtožb o netransparentnosti izvora svojega premoženja in poslovnih povezavah njegovih prijateljev z državo. Meni, da gre za "orkestrirano gonjo interesnih skupin". Omenil je, da je prejel tudi grožnje s smrtjo. Povedal je, da bo zadoščenje poiskal na sodišču ter premierju Plenkoviću ponudil svoj odstop.

Zdaj že nekdanji minister naj bi v prijavi premoženja, ki jo izpolnjujejo hrvaški uradniki, zamolčal za najmanj 1,5 milijonov kun (200.000 evrov) vredno družinsko premoženje, so izračunali v hrvaških medijih. Kujundžić se je opravičil, da je šlo za "formalne tehnične napake" pri izpolnjevanju prijave premoženja.

Zdravniki iz lastne stranke

Prav tako sporno naj bi bilo, da je Kujundžić na ključne položaje v hrvaških bolnišnicah postavil zdravnike iz svoje nekdanje politične stranke Hrvatska zora. S svojimi prijatelji, dobavitelji medicinske opreme in hrane za hrvaške zdravstvene ustanove naj bi sodeloval pri gradbenih projektih.

Na Hrvaškem so že sredi lanskega leta pričakovali, da bo Plenković odstavil Kujundžića. Takrat je namreč zamenjal štiri ministre, večinoma zaradi afer, ki so nastale zaradi netransparentnih podatkov o izvoru njihovega premoženja.

V hrvaških medijih so že pred nekaj dnevi, ko se se vrstile Kujundžićeve nepremičninske afere, začeli ugibati, kdo bo nasledil Kujundžića na čelu ministrstva za zdravstvo. Omenjajo državna sekretarja na ministrstvu za zdravstvo, zdravnika Željka Plazonića in Vilija Beroša, ter nekdanjega ministra za zdravstvo v vladi premirja Tihomirja Oreškovića, zdravnika Darka Nakića.

Kujundžić je bil pogosta tarča kritik opozicije zaradi resnih težav v hrvaškem zdravstvu, a je prestal dve interpelaciji v saboru, ko ga je Plenković odločno branil. Kot je Plenkovič še dejal, bo Kujundžić po odhodu iz vlade aktiviral svoj poslanski mandat v hrvaškem parlamentu kot poslanec vladajoče stranke HDZ.