Protesti hrvaških novinarjev marca 2019 v Zagrebu. Foto: EPA
Protesti hrvaških novinarjev marca 2019 v Zagrebu. Foto: EPA

Zovko je na novinarski konferenci v Zagrebu opozoril na nov val sodb proti medijem in novinarjem ter napovedi novih visokih odškodninskih tožb. Po mnenju HND-ja pregon novinarjev in medijev spodbujajo sodniki.

Omenil je več primerov, med drugim tožbo predsednika županijskega sodišča v Osijeku Zvonka Vrbana, ki je zaradi petih prispevkov znanega hrvaškega novinarja Draga Hedla o sodnikovem premoženju na novičarskem portalu telegram.hr zahteval 100.000 evrov odškodnine, so zapisali na spletni strani HND-ja.

Zovko meni, da sta končna cilja tožb proti novinarjem in medijem finančno uničenje medijev in uvedba samocenzure, posledic pa ne bodo čutili samo novinarji in mediji, temveč celotna družba. Napovedal je proteste novinarjev, podobne tistim leta 2019.

Podpredsednik HND-ja Branko Mijić je prepričan, da hrvaško pravosodje kriminalizira medije. Od premierja Andreja Plenkovića je zahteval zaščito novinarjev in medijev. Kot je poudaril, se Plenković v tem primeru ne more izgovarjati na delitev oblasti, saj gre po njegovem mnenju za sistemsko napako v hrvaškem pravosodju.

HRT prejel "nagrado" za tožbe proti novinarjem

Zovko je ob tem pozval predstavnike Hrvaške radiotelevizije (HRT), naj pridejo v novinarski dom po "sramotno nagrado", ki so jo dobili od evropskega združenja nevladnih organizacij (CASE). To je pred kratkim HRT-ju podelilo "nagrado" za največjega evropskega zasvojenca s tožbami proti novinarjem. HRT je med drugim tudi dolgoletnega televizijskega novinarja in urednika Zovka dvakrat odpustil iz službe.