Hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: Reuters
Hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: Reuters

Ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je ocenila, da so priporočila hrvaških epidemiologov med najbolj omejevalnimi v Evropi.

Hrvaška je začela rahljati ukrepe prejšnji ponedeljek, odpiranje vrtcev in šol je predvideno za 11. maj, kar bo tudi tretji korak v prizadevanjih, da bi znova vzpostavili vsaj del gospodarskih in družbenih dejavnosti.

Temeljno priporočilo staršem je, da ne pošiljajo otrok v vrtce in šole, če lahko zagotovijo varstvo. Otrokom s kroničnimi boleznimi in otrokom, ki živijo s kroničnimi bolniki, so še posebej priporočili, naj ostanejo doma.

Hrvaška omejila ceno zaščitnih mask

Najvišja maloprodajna cena medicinskih zaščitnih mask je lahko največ 12 kun (1,6 evra), je določila hrvaška vlada. S ceno mask so dopolnili seznam živil in medicinske zaščitne opreme, ki so ga pripravili marca, da bi preprečili dviganje cen ob pandemiji. Vlada z odločitvijo o nadzoru cene mask želi omogočiti državljanom večjo dostopnost potrebne zaščite opreme glede na rahljanje epidemioloških ukrepov.

Ko bodo starši prvi dan pripeljali otroke v vrtce in šole, bodo morali ob potrdilu, da nihče v gospodinjstvu ni zbolel za covidom-19, priložiti izjavo, da starši zaradi delovnih obveznosti nimajo druge možnosti kot poslati otroke v vrtec ali šolo.

Pri delu je treba med otroki in zaposlenimi zagotoviti medsebojno razdaljo dveh metrov, pa tudi okrepiti osebno higieno in higieno prostorov. Otroci si bodo morali pred začetkom varstva in pouka obvezno umiti roke. Zaščitnih mask jim ne bo treba nositi.

Spodbujanje medsebojne razdalje

Priporočajo skupine devetih otrok in ene varuške/učitelja, ki naj čas v vrtcih in šolah preživljajo v enem prostoru. Ob tem spodbujajo varuške/učitelje, naj bodo čim več časa na odprtem. Vsaka skupina naj bi imela svoje stranišče, tudi prehrano jim bodo posebej prinesli pred vhod v prostor.

Srbija med državami z najbolj ostrimi ukrepi

Divjakova je dejala, da so restriktivni ukrepi del priprav na tisto, kar otroke in zaposlene v predšolskih in šolskih ustanovah čaka v prihodnjem šolskem letu. Pripravljajo scenarije, da bodo vsaj dele nekaterih programov naslednje leto prav tako morali opraviti v okviru šole na daljavo.

Številni starši so izrazili nezadovoljstvo, ker so pristojni nanje preložili odgovornost za napotitev otrok v vrtce in šole. 80 odstotkov vprašanih v anketi 11. maja ne namerava poslati svojih otrok v vrtce in šole. Pomisleke o izvajanju pouka, ker ne bodo mogli zagotoviti vseh ukrepov, imajo tudi ravnatelji posameznih šol. Divjakova ni izključila možnosti, da bodo datum odprtja vrtcev in šol prestavili, če ne bodo zagotovljeni nujni pogoji za izvajanje varstva in pouka v skladu s priporočili epidemiologov.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu zaznali še 14 obolelih s covidom-19, dva človeka sta umrla. Do zdaj se je na Hrvaškem okužilo 2076 ljudi, 69 jih je umrlo. Okrevalo je 1348 ljudi.

  • Srbija: Krajša policijska ura
Ob srednem zasedanju srbske skupščine je potekal protest opozicijskega gibanja
Ob srednem zasedanju srbske skupščine je potekal protest opozicijskega gibanja "1 od 5", ki nasprotuje vladnim ukrepom v času pandemije. Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je za prvomajske praznike napovedal nekoliko blažjo policijsko uro, kot je bila med nedavnimi velikonočnimi prazniki, prav tako je namignil na možnost ukinitve izrednih razmer, ki veljajo že od 15. marca.

Glede na predsednikov predlog bo policijska ura trajala od četrtka od 18. ure do sobote do 5. ure. V soboto in nedeljo bo prepoved gibanja od 18. do 5. ure.

V pogovoru za srbsko radiotelevizijo je Vučić spomnil, da je eden izmed pogojev za to, da je delež okuženih glede na število testiranih nekaj dni zapored pod petimi odstotki. Zdaj je že drugi dan zapored okoli štiri odstotke.

"Po krizi med prvimi tremi v Evropi po rasti"
O gospodarskem okrevanju Srbije po epidemiji je Vučić dejal, da bi imela država, če ne bi bilo te krize, v prvem četrtletju 6,2-odstotno gospodarsko rast. Po njegovih besedah je "udarec" ob epidemiji dobro sprejela, saj je predtem z reformami okrepila svoj finančni sistem.

Srbska skupščina je v sredo potrdila rebalans proračuna in sočasno sprejela, da bo vsak polnoletni državljan Srbije dobil enkratno denarno podporo sto evrov. Foto: Reuters
Srbska skupščina je v sredo potrdila rebalans proračuna in sočasno sprejela, da bo vsak polnoletni državljan Srbije dobil enkratno denarno podporo sto evrov. Foto: Reuters

"Iz te krize bomo izstopili veliko bolje kot nekatere druge države v Evropi," je zatrdil Vučić in dodal, da bi bila lahko Srbija med prvimi tremi po stopnji rasti v Evropi. Navedel je, da je v prvih dneh epidemije brez službe ostalo okoli 12.000 ljudi, a se jih je po objavi vladnih ukrepov za okrevanje gospodarstva skoraj 9000 vrnilo na delo.

Prizadetim podjetnikom minimalna plača
Vučić je napovedal, da se bo 7. maja začelo obljubljeno izplačilo minimalnih plač malim podjetjem in podjetnikom, ki jih je kriza neposredno prizadela, za kar je vlada zagotovila okoli 300 milijonov evrov.

Srbija bo zaradi posledic pandemije turistični industriji razdelila 400.000 vavčerjev za aranžmaje v domačem turizmu, s čimer želi spodbuditi državljane, da poletne počitnice preživijo v Srbiji.

V Srbiji blažja policijska ura