Hrvaška policija je sprožila disciplinske postopke proti svojim članom zaradi hujših kršitev. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Hrvaška policija je sprožila disciplinske postopke proti svojim članom zaradi hujših kršitev. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Policisti s postaje v Cetingradu nedaleč od meje z BiH-om so 6. marca prisilili skupino sedmih prebežnikov, naj vzklikajo navijaški slogan zagrebškega nogometnega moštva Dinamo. Na posnetku je videti sedem prebežnikov, ki sedijo ob vozilu hrvaške policije in vzklikajo: "Dinamo Zagreb."

S hrvaškega notranjega ministrstva so sporočili, da so odpustili policista, ki je snemal dogodek, proti preostalima dvema pa so sprožili disciplinski postopek zaradi hujše kršitve službenih dolžnosti.

Ministrstvo je pojasnilo, da so hrvaški policisti 6. marca neposredno ob meji z BiH-om opazili skupino počivajočih ljudi in jih opozorili, naj se vrnejo, od koder so prišli, saj bodo z nadaljevanjem poti nezakonito vstopili na Hrvaško. Nato je eden od policistov skupino v angleščini "spodbujal k neprimerni komunikaciji, ki jo je tudi posnel z mobilnim telefonom", so zapisali na ministrstvu in dodali, da so se migranti nato vrnili v BiH.

Kritike zaradi domnevnega nasilja nad migranti

Hrvaška policija je bila v zadnjih dveh letih deležna številnih kritik mednarodnih humanitarnih organizacij in hrvaških nevladnih organizacij zaradi domnevnega nasilja nad migranti, ki naj bi vključevalo tudi fizično nasilje ter odtujevanje vrednih predmetov in denarja. Hrvaška policija tovrstne navedbe zanika.