Organizacija Center za mirovne študije trdi, da je hrvaška policija prestopila svoja pooblastila. Foto: EPA
Organizacija Center za mirovne študije trdi, da je hrvaška policija prestopila svoja pooblastila. Foto: EPA
Hrvaška policija trdi, da ima na terenu 9.000 policistov, ki se osredotočajo predvsem na boj proti tihotapcem ljudi. Foto: EPA
Kazenska ovadba hrvaških policistov

Posnetki ravnanja hrvaške policije so nastali med 29. septembrom in 10. oktobrom ob meji med Hrvaško in BiH-om blizu Bihaća. Kot so navedli v organizaciji Border Violence Monitoring, so hrvaški policisti v BiH pregnali 54 skupin prebežnikov, ki so jih ustavili na hrvaškem ozemlju. Pred zgradbo hrvaškega tožilstva v Zagrebu so novinarjem povedali, da so posnetke pregona prebežnikov objavili po številnih pričevanjih beguncev in migrantov ter opozorilih različnih akterjev glede postopkov hrvaške policije ob meji z BiH-om v preteklih več kot dveh letih.

Ob tem so zahtevali tudi odstop hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića in direktorja hrvaške policije Nikola Milina kot tudi načelnika uprave za mejo Zorana Ničena. Na hrvaškem notranjem ministrstvu obtožbe zavračajo.

Fizično nasilje
Kot je še dejala predstavnica CMS-ja Sara Kekuš, so posnetki konkretno gradivo za kazensko ovadbo proti policistom. Med drugim je na posnetkih, ki jih je prejšnji konec tedna objavila nemška televizija ARD, videti, kako hrvaški policist z nogo zamahne proti osebi v koloni prebežnikov ob meji z BiH-om.

V CMS-ju sumijo, da so hrvaški policisti morda kršili zakon o uporabi orožja, glede na to, da je na posnetkih slišati tudi strele. V ovadbi prav tako omenjajo nečloveško in ponižujoče ravnanje policistov s prebežniki kot tudi kaznivo dejanje poškodovanja predmetov, ki so v lasti drugih oseb. Od tožilstva zahtevajo učinkovito preiskavo, da bodo lahko kaznovali storilce kaznivih dejanj.

Policija zavrača očitke
Hrvaška policija je poudarila, da v primeru posnetkov ravnanja policistov ni bilo nobenih nezakonitosti, temveč nekaj "metodoloških pomanjkljivosti", kot je izjavil Ničeno v ponedeljkovem pogovoru za regionalno televizijo N1. Potrdil je, da preverjajo vse ovadbe proti policistom. Ničeno je tudi dejal, da ni šlo za pregon, temveč za odvračanje prebežnikov z mejne črte.

Povedal je, da je na hrvaški meji razporejenih približno 6.000 policistov, ki se osredotočajo predvsem na boj proti tihotapcem ljudi. Kot je dejal, so letos prijeli 601 človeka zaradi kaznivega dejanja tihotapljenja ljudi, kar je za skoraj 90-odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kazenska ovadba hrvaških policistov