Foto: BoBo/Pixsell/Igor Soban
Foto: BoBo/Pixsell/Igor Soban

Letalnik je padel v zahodnem delu mesta, na območju Jaruna in v bližini študentskega doma Stjepana Radića. Glede na glasen pok ob padcu je očitno eksplodiral. Poškodovanih po dosedanjih informacijah ni, je pa padec predmeta poškodoval nekaj vozil, parkiranih na območju.

Policija je potrdila dogodek in sporočila, da so na širšem območju našli tudi dve padali. "Zagrebška policijska uprava je po 23. uri prejela več prijav prebivalcev, da so na širšem območju Jaruna čutili detonacijo, ki je sledila padcu objekta iz zraka. Na kraj dogodka smo takoj napotili policijske patrulje, ki so na zeleni površini na naslovu Jarunska bb našle krater, v širši coni pa dve padali, ki so ju prav tako prijavili prebivalci," so sporočili s policije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Letalnik naj bi prišel prek Madžarske

"Vključene so vse pristojne službe, takoj od strmoglavljenju brezpilotnega letala vojaškega tipa, ki je po do zdaj zbranih podatkih vdrlo v hrvaški zračni prostor od vzhoda proti zahodu, torej iz madžarskega zračnega prostora, s hitrostjo 700 km/h pri višini 1300 m," je po zasedanju sveta za nacionalno varnost sporočila hrvaška vlada, povzema index.hr.

Hrvaški premier Andrej Plenković je pozneje v izjavi potrdil, da gre za letalnik ruske proizvodnje. "Letalnik je ruske izdelave. Ni znano, ali je v lasti ruske ali ukrajinske vojske," je dejal in dodal, da je prišel iz smeri Madžarske, na Madžarsko pa iz smeri Romunije.

Madžarsko obrambno ministrstvo je kasneje potrdilo, da je njihova protizračna obramba v četrtek zvečer odkrila in sledila dronu, ki je prečkal njihov zračni prostor, preden je strmoglavil v Zagrebu.

Predmet so kasneje identificirali kot brezpilotni letalnik Tu-141, ki je bil pred kratkim uporabljen kot tarča za usposabljanje, so še navedli in dodali, da sta take letalnike uporabljali tako ukrajinska kot ruska vojska.

Dron so odkrili že v ukrajinskem zračnem prostoru, je še pojasnilo ministrstvo. Potem ko je vstopil v madžarski zračni prostor, mu je do ponovnega izstopa iz njega sledila madžarska protizračna obramba.

Podoben incident se je ponovil danes opoldne na severovzhodu Madžarske, so še navedli. Madžarski lovci so bili napoteni, da preverijo zračni prostor, v katerem so odkrili leteči predmet, vendar letalnika niso našli, poroča MTI.

Milanović: Letalnik priletel iz Ukrajine

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dejal, da gre za resen incident. "Objekt je nad Madžarsko letel več kot 40 minut, nad Hrvaško pa manj kot sedem minut, zrušil se je na področje Jaruna, na srečo brez žrtev. Gre za resno incident in ga tako obravnavamo. Preiskava je v teku, želimo ugotoviti vse podrobnosti," je dejal predsednik.

Poškodovanih je bilo več avtomobilov. Foto: BoBo
Poškodovanih je bilo več avtomobilov. Foto: BoBo

"Državljane pozivam, naj bodo mirni, ker se v spopadih lahko zgodijo tudi takšne stvari. Ocenjujemo, da to ni bilo usmerjeno proti Hrvaški, a to je prvi in drugi vtis," je dejal in dodal, da je imelo letalo težo šest ton.

"Kako je mogoče, da se nesofisticirano letalo več kot uro časa nahaja nad članico zveze Nato, pa tega nihče ne opazi?" je še dejal in dodal, da v preiskavi sodelujejo vojaške službe.

Kijev: Letalnik ni naš

Kijev je medtem sporočil, da letalnik ni njihov. Svetovalec na ukrajinskem obrambnem ministrstvu Markijan Lubkjivski je za Jutarnji.hr zatrdil, da letalnik ni ukrajinski.

Obrambna ministra Slovenije in Hrvaške v stiku

Hrvaški obrambni minister Mario Banožić je bil po incidentu tudi v stiku z madžarskim in slovenskim obrambnim ministrom. Pogovor Banožića in ministra Mateja Tonina so potrdili tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu.

"Pogovarjal sem se z madžarskim in slovenskim obrambnim ministrom. Izrazila sta zaskrbljenost zaradi incidenta, izmenjali pa smo tudi informacije, ki jih imamo. To bomo počeli čez celoten dan," je na izredni novinarski konferenci med drugim povedal Banožić.

Banožić je ob tem tudi zanikal, da bi odpovedal radarski sistem. "Letalnik smo zaznali z radarji. Ne vemo točno, kateri ga je snemal. Imamo radarski sistem, ki je avtomatiziran in povezan v Natov sistem. Danes bomo videli, kaj se je zgodilo na Madžarskem. Imamo podatke o poti, a jim moramo preveriti s podatki iz drugih držav," je pojasnil.

Zagrebčane razburja strmoglavljenje drona

Je preletel tudi del Slovenije?

Pojavile so se že tudi nepreverjene informacije, da naj bi izvidniški dron pred strmoglavljenjem v Zagrebu preletel tudi Slovenijo, natančneje Savinjsko dolino. A tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin je povedala, da nimajo nobenih informacij glede tega. Dejala je, da policija niti nima pristojnosti glede tovrstnih zadev. Slovensko ministrstvo za obrambo navedb ni komentiralo.

Skrivnostni primer je v Odmevih komentiral tudi Alojz Šteiner, nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske. "Danes je kar mrgolelo informacij in teorij zarote, če dodamo še dve ali tri, bi lahko rekel, da tudi mene čudi, kako je lahko v Natovem nadzora prostora prišlo do tega, da 14-metrski letalnik leti tako daleč in ga ne opazijo, in kako jemogoče, da ga Avax ne vidi, ki dela dežnik nad zemeljskimi radarji. To namiguje, da bi bila lahko tudi kakšna druga zadeva. To nakazuje, da bi bilo možno tudi kakšno drugo presenečenje," je dejal.

In še: "Morda to nakazuje, da obstajajo sredstva, ki lahko tudi te brezpilotnike preusmerijo in zmotijo do te mere, da so neprepoznavni oz. da zgrešijo cilj."

Ugibanja v hrvaških medijih

V hrvaških medijih se pojavljajo številna ugibanja o vzrokih za incident. Časnik Jutarnji list med drugim navaja teorijo, da naj bi bil dejanski cilj letalnika ukrajinsko mesto Jarun (Yarun), a da je prišlo do napake. Dnevnik.hr je poročal o domnevni rdeči zvezdi in napisu v cirilici na razbitinah drona.

Rogoway: Najverjetneje gre za ukrajinski brezpilotni letalnik

Upokojeni hrvaški vojaški pilot Ivan Selak je medtem za hrvaško uredništvo N1 ocenil, da je šlo za dron Tupoljev-141, striž ali vitez, ruske oziroma sovjetske izdelave iz 80. let. Izpostavil je, da to ni bojni, ampak izvidniško-vohunski letalnik. Po besedah Selaka je strmoglavil, ker mu je zmanjkalo goriva, saj bi sicer, če bi bil rezervoar poln, ob udarcu zagotovo izbruhnil požar.

Podobne navedbe je predtem podal strokovnjak za vojno letalstvo in urednik portala The War Zone Tyler Rogoway, ki trdi, da bi lahko šlo za izvidniški brezpilotni letalnik, ki je prišel iz Ukrajine, poroča index.hr.

Zapisal je, da je podrobno proučil vizualne dokaze s fotografij in posnetkov iz Zagreba ter da močno verjame, da je v hrvaški prestolnici strmoglavilo izvidniško letalo Tu-141.

Ukrajina naj bi v zadnjih dneh aktivirala brezpilotne letalnike iz sovjetskih časov, ob tem pa je edini trenutno znani operater brezpilotnikov Tu-141, piše Rogoway. Po njegovih navedbah se je letalnik hudo okvaril in posledično preletel celotno ozemlje Madžarske in prišel do Hrvaške, ocenjuje strokovnjak.

"Vseeno pa je to, da je letalnik odletel tako daleč s svoje smeri, skrb vzbujajoče. A to ne bi bila prva izguba Tu-141 v vojni. Še eden je padel v Ukrajini le pred nekaj dnevi," piše Rogoway.

Brezpilotna letala Tupolev Tu-141 je vojska Sovjetske zveze uporabljala v 70. in 80. letih. Zasnovano je za izvidniške misije več sto kilometrov za bojnimi črtami. Njegova potovalna hitrost je 1000 km/h, doseg pa 1000 kilometrov.