Hrvaška policija ima na južni meji vse več dela s prebežniki. Foto: Reuters
Hrvaška policija ima na južni meji vse več dela s prebežniki. Foto: Reuters

"Poslanska skupina Hrvaških suverenistov meni, da mora Hrvaška glede na vse večji priliv nezakonitih migrantov in vse pogostejše incidente na mejo z BiH-om in Srbijo nujno napotiti vojsko in začeti postavljati tudi žico, da bi zavarovala svoje meje in zunanje meje Evropske unije," so v četrtek sporočili iz te parlamentarne stranke.

Po ocenah hrvaških suverenistov je zaradi vse večjega priliva prebežnikov tudi vse več incidentov, zato menijo, da so potrebni radikalni ukrepi.

Eden od takih incidentov se je zgodil v sredo, ko so hrvaški policisti zavrnili skupino prebežnikov v karlovški županiji na meji z BiH-om, čemur je sledilo streljanje. Kot so sporočili iz karlovške policijske uprave, v zadnjem času opažajo določeno nevrozo med tihotapci in prebežniki na drugi strani meje, saj lahko med njimi izbruhnejo spori, če ne morejo prestopiti meje.

Manj skupnih patrulj kot s slovensko policijo

S policijo se strinja tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki ocenjuje, da bi bilo povečano število nezakonitih poskusov prehoda meje manjše, če bi na drugi strani "obstajalo aktivnejše delovanje policije". Ob tem je spomnil, da ima hrvaška policija s slovenskimi kolegi vsak dan obhode mešanih patrulj, pri BiH-u pa jih je veliko manj.

Število prebežnikov na Hrvaškem, ki je od 1. januarja članica schengenskega območja, se je letos povečalo za 170 odstotkov. Največ jih je prav v karlovški županiji, kjer vstopajo v državo iz BiH-a. Na tem območju so v prvih osmih mesecih kazensko ovadili že 284 tihotapcev migrantov.

Hrvaško mejo varuje 6700 policistov. Najdaljšo mejo ima Hrvaška z BiH-om, od koder po t. i. zahodnobalkanski poti pride največ prebežnikov.