Obisk spominskega območja Jasenovac namerava ministrstvo priporočiti osnovnim in srednjim šolam. Foto: Reuters
Obisk spominskega območja Jasenovac namerava ministrstvo priporočiti osnovnim in srednjim šolam. Foto: Reuters

Ravnatelj spominskega območja Jasenovac Ivo Pejaković je ta teden za Jutarnji list potrdil, da so se s predstavniki hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje pogovarjali o obisku učencev in dijakov v okviru šolskih programov. Meni, da bodo priporočila ministrstva za obisk Jasenovca korak v dobro smer.

V spominskem centru imajo že pripravljen triurni program obiska, ki je namenjen šolskim otrokom ob strokovnem vodstvu kustosov. Program vsebuje obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča in spominskega muzeja ter udeležbo na delavnici v izobraževalnem centru – katerega namen je ozavestiti obiskovalce o holokavstu, genocidu, ksenofobiji in sovraštvu.

Obvezen obisk Vukovarja

Na Hrvaškem je za učence osmih razredov vseh osnovnih šol že obvezen obisk Vukovarja, kjer se seznanijo s pomenom boja za Vukovar in vrednotami hrvaške domovinske vojne. Letos naj bi Vukovar obiskalo približno 43.000 učencev, ki se v okviru obiska udeležijo tudi delavnice o miru, sožitju in strpnosti.

Jasenovac obišče več tujcev kot Hrvatov

Spominska plošča hrvaškim borcem med vojno v Jasenovcu s spornim ustaškim pozdravom
Spominska plošča hrvaškim borcem med vojno v Jasenovcu s spornim ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Na Hrvaškem se pojavlja zgodovinski revizionizem, ki zanika ali zmanjšuje zločinski značaj ustaškega režima in njegovih zločinov v Jasenovcu. Foto: Reuters

Sodeč po statistikah je Jasenovac lani obiskalo več šolskih skupin iz tujine kot iz Hrvaške. Spominsko območje Jasenovca je lani obiskalo 15 šolskih skupin iz Hrvaške in 19 šolskih skupin iz drugih držav – največ, enajst, iz Italije in štiri iz Slovenije.

Skupno je spominski center obiskalo 6.740 obiskovalcev iz Hrvaške, med njimi 27 organiziranih skupin. Obenem so imeli 9.326 obiskovalcev iz drugih držav, med katerimi je bilo 97 organiziranih skupin. Največ skupin je bilo iz Slovenije (27), Italije (24), ZDA (devet) in Srbije (pet), so objavili v Jasenovcu.

Ob hrvaški noči muzejev pred tednom dni so v Jasenovcu odprli razstavo Ustaški taborišči Jasenovac in Stara Gradiška v digitalnem prostoru: dokumenti, pričevanja, fotografije in predmeti prikazujejo 3D/4D-digitalno rekonstrukcijo taborišča.

Umorjenih 84.000 ljudi

Strokovnjaki spominskega območja Jasenovac so doslej identificirali nekaj manj kot 84.000 v taborišču umorjenih ljudi; večinoma Srbov, Romov, Judov in Hrvatov, ki so nasprotovali ustaškemu režimu. Med žrtvami je bilo identificiranih tudi 266 Slovencev, med njimi šest otrok in 65 žensk. Na spletni strani spominskega območja Jasenovac poudarjajo, da številka ni dokončna.