Foto: Reuters
Foto: Reuters

HND je sklical novinarsko konferenco zaradi postopka izbire novega generalnega direktorja HRT-ja, potem ko je nekdanji direktor Kazimir Bačić junija letos končal v priporu zaradi suma korupcije. Bačića je "kot najboljšega kandidata" leta 2017 za vodjo HRT-ja predlagala vladajoča večina na čelu s HDZ-jem.

V HND-ju in Sindikatu novinarjev Hrvaške (SNH) ocenjujejo, da je kriza na HRT-ju dosegla vrhunec, medtem ko skuša vladajoča večina v parlamentu za novega ravnatelja postaviti Roberta Šveba. Opozicija je v četrtek zvečer preprečila začetek razprave o imenovanju Šveba, ki so jo vladajoči uvrstili na dnevni red namesto razprave o spremembah zakona o korupciji.

Opozicija opozarja na navzkrižje interesov kandidata HDZ-ja

Opozicijski poslanci so pojasnili, da nasprotujejo namenu HDZ-ja, da na čelo HRT-ja imenuje človeka, ki po njihovem mnenju ne izpolnjuje pogojev iz razpisa in je v navzkrižju interesov. Švebovo zasebno podjetje ima namreč desetletno koncesijo za predvajanje več športnih televizijskih kanalov, kar bi pomenilo, da bi lahko bilo v nekem trenutku konkurenčno javnemu servisu.

Šveb je sicer napovedal, da se bo po imenovanju na čelo HRT-ja umaknil iz lastniške strukture zasebnega podjetja. Kandidatu vladajočih očitajo tudi tesne prijateljske odnose z družino hrvaške ministrice za kulturo in medije Nino Obuljen Koržinek (HDZ).

Podpredsednik HND-ja Goran Gazdek je ocenil, da vse, kar se dogaja na HRT-ju, pa tudi poteze pri izbiri novega ravnatelja, zgolj kaže, da "ne gre za javni servis, temveč za sredstvo v rokah politične moči". "HRT mora in si zasluži biti javni servis, ne pa servis stranke na oblasti," je dejal Gazdek.

HND poziva k pripravi novega zakona o HRT-ju

Na današnji novinarski konferenci so znova pozvali k pripravi novega zakona o HRT-ju in spremembi zakonodaje, ki bi javni televiziji zagotovila neodvisnost in profesionalnost. Med drugim so navedli raziskavo, po kateri HRT po zaupanju javnosti ni niti med petimi vodilnimi mediji na Hrvaškem.

Predsednik HND-ja Hrvoje Zovko je spomnil, da novinarska stroka že leta opozarja na težave, ki se kopičijo na HRT-ju, kot sta cenzura in slabo vodenje te javne medijske hiše. "Očitno je, da ne obstaja politična volja, da bi se kaj spremenilo," je ocenil.

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je medtem danes napovedal, da bodo razpravo o imenovanju Šveba odprli naslednji torek, v sredo pa bodo glasovali. Opozicija vztraja pri svojih stališčih. Če Šveba ne bodo imenovali do četrtka, 21. oktobra, bo treba ponoviti javni razpis za generalnega direktorja HRT-ja.