Foto: AP
Foto: AP

Solidno podporo v javnomnenjskih raziskavah imata tudi dva neodvisna kandidata.

Hrvaški predsednik ima povečini protokolarno vlogo – na zakone ne more vložiti veta, lahko pa vpliva na zunanjo politiko in obrambo.
Po zadnji anketi se Grabar Kitarovičevi v prvem krogu obeta okoli 29 odstotkov podpore, medtem ko ji je Milanović za petami s 24 odstotki.

Na tretjem mestu jima kot privrženec desničarskih nacionalistov sledi priljubljeni pop-folk pevec Miroslav Škoro (17 odstotkov), 14-odstotno podporo pa so namerili nekdanjemu sodniku Mislavu Kolakušiću.

Med kandidati tudi Playboyeva zajčica

Skupno je svojo namero za predsedniško kandidaturo nakazalo okoli ducat ljudi, vključno z nekdanjo Playboyevo zajčico Avo Karabatić. Vsi morajo zdaj v naslednjih desetih dneh zbrati 10.000 podpisov svojih rojakov.

Na petletni mandat Grabar Kitarovičeve mnogi gledajo relativno kritično, češ da ima glede notranje politike precej malo dejanske vsebine, redno pa skuša promovirati svojo priljubljenost prek populistične domoljubne retorike.

Malce bolj konkretna je bila na področju zunanje politike, kjer še posebej vneto promovira t. i. Pobudo Tri morja, iniciativo 12 držav EU-ja med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem, ki spodbuja dialog med članicami.

Drugi krog volitev, če bo ta potreben, je napovedan 5. januarja. Izid predsedniških volitev bo tudi zgodnji kazalnik razpoloženja med volivci pred parlamentarnimi volitvami v drugi polovici leta 2020.