Na mostu, ki se pne čez Veliki Belt, se je potniški vlak zaletel v tovornega. Foto: Reuters
Na mostu, ki se pne čez Veliki Belt, se je potniški vlak zaletel v tovornega. Foto: Reuters

Umrlo je pet žensk in trije moški, trupla pa še niso identificirana.

Na vlaku je bilo v času nesreče 131 potnikov in trije člani osebja. Potnike z vlaka so evakuirali. Kot je znano, je v času nesreče na mostu, ki povezuje otoka Fyn in Zelandijo, pihal močan veter, zaradi česar je bil 18 kilometrov dolg most zaprt za cestni promet.

Je nesrečo zakrivil prazen tovornjak?

Tamkajšnji mediji poročajo, da bi nesrečo lahko zakrivil vagon s praznim tovornjakom. Ta se je zaradi močnega vetra verjetno prevrnil ali pa ga je odpihnilo z vagona nasproti vozečega tovornega vlaka. Po besedah preiskovalca Boa Haaninga je vlak najbrž trčil v prevrnjeni tovornjak.

Na fotografijah s prizorišča nesreče je sicer videti, da je tovorni vlak prevažal pivo danske pivovarne Carlsberg. Tiskovni predstavnik pivovarne Carlsberg je potrdil, da je bil tovorni vlak, ki je bil na poti iz Carlsbergove pivovarne Fredericia v København, vpleten v nesrečo.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je družinam žrtev že izrekel sožalje. "Strašna železniška nesreča na mostu Veliki pas na Danskem je posledica viharja Alfrida. V mislih smo z ranjenimi in družinami ter sorodniki umrlih," je na Twitterju zapisal švedski premier Stefan Löfven.

Most povezuje Dansko z Nemčijo in Švedsko

Most je sicer izjemno prometen, saj ga dnevno prevozi več desettisoč vozil, z vlakom pa potuje okoli 21.000 potnikov. Most je del prometne infrastrukture, ki Dansko povezuje z Nemčijo in Švedsko. Sicer pa je na otoku Zelandija tudi danska prestolnica København.

Pred tem je silovit veter poskrbel za izpade elektrike in nevšečnosti v cestnem in trajektnem prometu tudi v drugih delih Skandinavije. Na Švedskem je bilo tako zaradi podrtih dreves davi brez elektrike več kot 100.000 gospodinjstev.

Huda železniška nesreča na Danskem