Več žrtev neurja nad Zagrebom

V Zagrebu sta zaradi padca drevesa med neurjem umrla dva moška, 50-letni pešec in 48-letni voznik avtomobila.

V občini Cernik v Brodsko-Posavski županiji je zaradi padca drevesa umrl voznik avtomobila.

Ranjenih je v Zagrebu še najmanj osem odraslih, večinoma so to poškodbe glave, poroča HRT. Ranjen je bil tudi gasilec, ki si je pri padcu poškodoval rebra.

Silovit veter je prevrnil tudi gradbeniški žerjav, pri čemer je bil huje ranjen 36-letni moški.

Neurje je ponekod ruvalo drevesa skupaj s koreninami. Foto: Reuters
Neurje je ponekod ruvalo drevesa skupaj s koreninami. Foto: Reuters

Neurje, kot ga ne pomnijo

Močen nevihtni sistem, ki je prešel Slovenijo, se je okoli 16. ure razbesnel nad Zagrebom. Hrvaški mediji poročajo o 20-minutnem neurju, kot ga v hrvaški prestolnici ne pomnijo.

Deli Zagreba so ostali brez elektrike. Močen dež je poplavil sprehajališče Ilica v središču mesta in Britanski trg. V prometu je nastal kaos.

Zaradi težav z elektriko ne obratuje 85 tramvajskih linij, je sporočil zagrebški župan Tomislav Tomašević. Pojasnil je še, da so na terenu vse nujne in mestne službe.

Deli mesta so pod vodo. Foto: Reuters
Deli mesta so pod vodo. Foto: Reuters

Silovit veter s hitrostjo do 120 kilometrov na uro je odnašal strehe, ruval drevesa in prometno signalizacijo, prevrnil je tudi gradbeni žerjav.

Veter je po zraku nosil vejevje in vse predmete, ki jih je lahko odtrgal od tal, od ograj, stolov, smetnjakov do reklamnih panojev in delov streh.

Na enega od mestnih avtobusov, ki je bil poln potnikov, je padla oglasna deska, je poročala hrvaška nacionalna televizija HRT.

Reševalne in gasilske službe so v 45 minutah prejele več kot 700 klicev na pomoč, poroča index.hr.

Zaradi prevelikega števila klicev so gasilci občane na Facebooku prosili, naj jih pokličejo zgolj v primeru skrajne nuje in smrtne nevarnosti. Njihov poziv je ponovil tudi zagrebški župan.

O porušenih drevesih in poškodovanih strehah ter vozilih poročajo tudi iz Karlovca ter Brodsko-Posavske in Požeško-Slavonske županije, poroča hrt.hr. Gasilci so doslej opravili več kot 126 intervencij, od tega več kot 50 v Zagrebu.