Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi neurja je v več mestih poplavilo ceste, na otoku Krfu je bila motena oskrba z elektriko, težave pa so imeli tudi na tamkajšnjem letališču.

Smrtna žrtev neurja je bil živinorejec, na katerega je padel zid, je potrdil tiskovni predstavnik grških gasilcev.

Na egejskih otokih Skiatos, Skopelos in Alonisos, ki tvorijo Severne Sporade, so ponoči v nekajsekundnih presledkih udarjale strele in se slišalo grmenje, medtem ko je v pokrajini Elis na zahodu polotoka Peloponez toča opustošila letino oljk. V mestih Larisa in Volos so ponoči našteli 12.000 udarov strel.

V poplavah v Bolgariji dva mrtva

O dveh smrtnih žrtvah poplav poročajo tudi iz Bolgarije, in sicer v Tsarevu ob Črnem morju. "Razmere so zelo resne," je povedal župan Georgi Lapčev. Na območju so razglasili izredno stanje, 60 ljudi pa je bilo evakuiranih.

Po napovedih grške državne vremenske službe Meteo se bo neurje danes še okrepilo in nad državo vztrajalo do četrtka. Najbolj prizadeta naj bi bila prav osrednja Grčija in Peloponez.

Grške oblasti so zaradi padavin brez primere, ki so zajele državo, prepovedale potovanja v številne osrednje pokrajine države. Agencija za civilno zaščito je prebivalcem pristaniškega mesta Solos in otoka Skiatos, kjer je močno deževje odneslo avtomobile, poslala SMS-opozorilo. Na številnih območjih je bila prekinjena oskrba z električno energijo, omejena pa je bila tudi uporaba prenosnih telefonov in medmrežja.

Čeprav je neurje marsikje povzročilo težave, so prebivalci hvaležni za močno deževje, ki je ponekod ustavilo požare v naravi, s katerimi se Grčija spopada že skoraj vse poletje.

Ognjeni zublji so v državi v zadnjih nekaj mesecih uničili že več kot 120.000 hektarjev površin.

Hude poplave v Grčiji