Iranski tanker Grace 1 naj bi domnevno prevažal nafto v Sirijo. Foto: Reuters
Iranski tanker Grace 1 naj bi domnevno prevažal nafto v Sirijo. Foto: Reuters

Iranske oblasti so med četrtkovim zagovorom britanskega veleposlanika Roba Macaira na iranskem zunanjem ministrstvu zaseg supertankerja označile za "nesprejemljivega" in London pozvale k takojšnji izpustitvi plovila, "ker je bilo po trenutno razpoložljivih informacijah zaseženo na zahtevo ZDA". Zaseg so označili za "piratsko dejanje".

"Velika Britanija nima nobene pravice, da svoje enostranske sankcije ali sankcije Evropske unije proti drugim državam izvaja zunaj svojega ozemlja," so poudarili na iranskem zunanjem ministrstvu. Takšen način delovanja je "popolnoma identičen brutalni politiki ZDA, proti kateri so evropske države vedno protestirale", so dodali.

Pot ladje naj bi bila nezakonita

Gibraltarske oblasti so v četrtek zjutraj ustavile supertanker, za katerega so sumile, da je v Sirijo prevažal surovo nafto in s tem kršil sankcije Evropske unije. Britanskemu veleposlaniku so predali dokumentacijo o tankerju in njegovem tovoru, ki kaže, da je bila pot ladje zakonita. Niso sicer pojasnili izvora nafte, niti kam je bila ladja namenjena.

Sekretar sveta, ki svetuje iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju Aliju Hameneju, Mohsen Rezai je opozoril, da bi lahko Iran zasegel britanski tanker. "Če Velika Britanija ne bo izpustila iranskega tankerja, je dolžnost oblasti, da zasežejo britanskega," je zapisal na Twitterju.

ZDA zadovoljne z zasegom

Britanske oblasti so potrdile, da je operacija potekala približno štiri kilometre južno od tega britanskega čezmorskega ozemlja na območju, ki ga ladje uporabljajo za obnavljanje zalog. Britanija to območje obravnava kot svoje ozemeljske vode, Španija, ki si lasti suverenost nad Gibraltarjem, pa kot svoje.

Španski zunanji minister Josep Borrell je pojasnil, da je bila ladja zasežena na podlagi ameriške zahteve Združenega kraljestva, kar so v Beli hiši že pozdravili. Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost John Bolton je zaseg označil za "izjemno novico".