63 odstotkov volivcev naj bi odpravo amandmaja podprlo. Foto: Reuters
63 odstotkov volivcev naj bi odpravo amandmaja podprlo. Foto: Reuters
Prelomni referendum o splavu na Irskem

Volivci in volivke bodo glasovali o odpravi osmega amandmaja irske ustave, ki dejansko onemogoča umetno prekinitev nosečnosti. Splav je trenutno dovoljen le v primeru ogroženosti življenja nosečnice, ne pa tudi v primerih posilstva, incesta ali smrtnonosne deformacije zarodka.

Glede na nekatere zadnje javnomnenjske raziskave naj bi odpravo amandmaja podprlo 63 odstotkov volivcev, proti pa naj bi jih bilo 37 odstotkov.

Volilnih upravičencev je na Irskem 3,2 milijona. Volišča bodo odprta do 22. ure po krajevnem času, izidi pa naj bi bili znani v soboto zvečer.

Osmi amandma, ki je na Irskem začel veljati leta 1983, tudi po referendumu, je izenačil pravico do življenja tako za nerojenega otroka kot nosečnico, s tem pa je prekinitev nosečnosti v državi dejansko postala nemogoča.

Po letu 2013 so nato Irskem dovolili umetno prekinitev nosečnosti samo v primeru ogroženosti življenja nosečnice.

Zagroženo do 14 let zapora
V primeru umetne prekinitve nosečnosti, ko življenje nosečnice ni ogroženo, je tako za nosečnico kot zdravnika in vse, ki pri tem pomagajo, zagrožena zaporna kazen do 14 let zapora. Irska ima tako eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti na svetu.

Na Irskem s kriminalizacijo umetne prekinitve nosečnosti splava niso odpravili, so pa dosegli stigmatizacijo in ogrožanje žensk. Od leta 1992, ko je parlament ustavi dodal 13. amandma, ki ženskam dovoljuje potovanja v tujino za prekinitev nosečnosti, naj bi to možnost izbralo okoli 170.000 Irk. Ženske, ki so bile prisiljene opraviti splav v tujini, pravijo, da so se pri tem počutile kot izgnanke in največje zločinke.

Prelomni referendum o splavu na Irskem