Reševalci in varnostniki ob porušeni zgradbi. Foto: Reuters
Reševalci in varnostniki ob porušeni zgradbi. Foto: Reuters

Mediji so objavili posnetke, na katerih je videti, kako več deset reševalcev v tišini išče preživele na vrhu večnadstropne stavbe, ki se je zrušila. Med rešenimi v mestu Elazig je bila tudi nosečnica, ki so jo našli 12 ur po potresu. V bolnišnicah se po navedbah oblasti zdravi 382 ljudi, od katerih jih je nekaj več kot 30 na intenzivni negi.

Agencija AFAD in turški Rdeči križ sta na prizadeta območja poslali reševalce, pa tudi odeje, šotore in hrano. Temperatura na prizadetem območju je bila zjutraj osem stopinj Celzija pod ničlo. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so pomoč dostavili z letali, za oceno škode pa so aktivirali tudi brezpilotne letalnike.

V središču mesta Elazig s približno 600.000 prebivalcev se je porušilo pet zgradb, številne so poškodovane. Oblasti prebivalce opozarjajo, naj vanje ne vstopajo. V sosednjem mestu Adiyaman je bil poškodovan zapor iz katerega so evakuirali 814 zapornikov in jih premestili v zapore v bližnjih mestih.

Solidarnost izrazil tudi zunanji minister Miro Cerar

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na Twitterju zagotovil, da ljudem stojijo ob strani in da so sprejeli vse potrebne ukrepe za pomoč prizadetim v naravni nesreči. Številni tuji voditelji so turškim oblastem izrazili sožalje. Med njimi tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar, ki je Turčiji v imenu Slovenije izrazil solidarnost. Sožalje turškemu narodu je izrazil tudi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus, ki je ponudil podporo pri reševanju nastale škode. Humanitarna organizacija Merhamet, ki deluje v okviru skupnosti, je objavila poziv za zbiranje denarne pomoči za prizadete v potresu, so sporočili iz Islamske skupnosti.

EU aktiviral satelitski sistem Copernicus

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je sporočil, da je center za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) v stikih s turškimi oblastmi. Na prošnjo turških oblasti je EU aktivirala svoj satelitski sistem Copernicus, ki bo ekipam na terenu pomagal s satelitskimi posnetki prizadetih območij.

Potres čutili v Siriji, Libanonu in Iraku

Po potresu v Turčiji, v katerem je umrlo 22 ljudi

Tla so se stresla v petek ob 20.55 po lokalnem času. Žarišče potresa je bilo v okrožju Sivrice v pokrajini Elazig na vzhodu Turčije na globini 10 kilometrov pod površjem. Čutili so ga v več okoliških mestih, tudi v sosednjih Siriji, Libanonu in Iranu. Po potresu je sledilo 398 popotresnih sunkov, najmočnejši z močjo 5,1.

Potresi so v Turčiji, ki leži ob več tektonskih prelomnicah, sicer pogosti. Za enega najhujših velja potres iz leta 1999, ki je z magnitudo 7,4 prizadel mesto Izmit na zahodu Turčije. Takrat je umrlo več kot 17.000 ljudi, med njimi okoli tisoč v Carigradu.