Foto: EPA
Foto: EPA

Združenje staršev LGBTIQ Mavrične družine ocenjuje, da je odločitev sodišča "velik trenutek" po večletnih pravosodnih postopkih za pridobitev pravice do posvojitve otrok za istospolne partnerje.

"Zgodovinska sodba odpira vrata vsem gejevskim in lezbičnim parom na Hrvaškem, ki si želijo posvojiti otroke, ter potrjuje, da morajo imeti njihovi partnerji v vseh postopkih enake pravice kot zakonci," so zapisali na spletni strani Mavričnih družin. Poudarjajo, da je odločitev v skladu s hrvaško ustavo in zakonodajo ter tudi z mednarodnimi konvencijami.

Homoseksualni par se je boril pet let

Istospolni par iz Zagreba, Mladen Kožić in Ivo Šegota, je pet let bil pravno bitko za pravico do rejništva in posvojitve otrok. Potem ko sta moška lani dobila pravico do rejništva in začela skrbeti za dva otroka, je upravno sodišče konec aprila odločilo, da kot partnerja ne smeta biti diskriminirana v postopku ocene za posvojitev otrok.

"Še vedno težko verjamemo, da smo doživeli takšen razplet, pričakovali smo dolgo pravno odisejado in odhod na Evropsko sodišče za človekove pravice," je na novinarski konferenci povedal predsednik združenja Mavrične družine Daniel Martinović. Izrazil je pričakovanje, da bodo pristojne službe izvršile odločitev sodišča. Poudaril je, da je morajo primernost za posvojitelja oceniti strokovnjaki, ne politiki.

Martinović je še napovedal, da bodo bitko proti diskriminaciji in za enakopravnost oseb LGBTIQ nadaljevali tudi v povezavi s postopki za oploditev z biomedicinsko pomočjo ali pridobitev hrvaškega državljanstva za otroke, ki jih starši LGBTIQ pripeljejo iz tujine.