Ženske in otroci bodo lahko z ladij odšli v Italijo. Foto: Reuters
Ženske in otroci bodo lahko z ladij odšli v Italijo. Foto: Reuters

"Sprejeli vas bomo. Še enkrat več smo pripravljeni celotni Evropi pokazati lekcijo iz človečnosti," je sporočil Di Maio. Namestnik premierja ter minister za delo in gospodarski razvoj je hkrati pozval Malto, naj dopusti ženskam in otrokom, da se izkrcajo, nato pa naj jih pošlje v Italijo. Eni izmed ladij so malteške oblasti namreč dovolile, da se približa v priobalno zavetrje.

Saga dveh humanitarnih ladij se nadaljuje

Italijanska vlada, ki sta jo sestavila populistično Gibanje petih zvezd pod vodstvom Di Maia in desničarska Liga pod vodstvom Mattea Salvinija, je poleti močno zaostrila prebežniško politiko in civilnim ladjam, ki v Sredozemskem morju rešujejo prebežnike, ne dovoli več vstopa v italijanska pristanišča.

"Duševno zdravje ljudi na ladji peša"
V Sredozemskem morju sta trenutno že več dni najmanj dve ladji s skupno 49 prebežniki, ki jih ne sprejme nobena evropska država. Gre za ladji nemških človekoljubnih organizacij Sea-Watch in Sea-Eye. Prva je na morju rešila več kot 30 ljudi, ki so se še pred božičem znašli v težavah.

Ladjam v pristanišče ne dovoli nobena izmed sredozemskih evropskih držav, čeprav so Nemčija, Francija in Nizozemska pokazale pripravljenost, da prevzamejo prebežnike.

"32 ljudi, ki jih že 13 dni gostimo na ladji, kaže znake duševnih težav in stresa. Njihovo duševno zdravje peša," je ob obisku skupine novinarjev in nemških parlamentarcev povedal vodja misije na ladji Sea-Watch Philipp Hahn. Eden izmed prebežnikov pa je dodal: "Ves čas smo na ladji. Ne razumemo, kaj se dogaja. Nismo ribe, nismo morski psi, ampak ljudje."

Evropska komisija je medtem prepričevala države članice, naj si prebežnike razdelijo. Združeni narodi in osemnajst mednarodnih človekoljubnih organizacij so že pred dnevi pozvali sredozemske države k odprtju pristanišč, je za TV Slovenija poročal dopisnik Janko Petrovec.

Španija je zdaj glavna evropska destinacija za prebežnike
V Evropsko unijo je lani prišlo okoli 150.000 nezakonitih prebežnikov, kar je najmanj v zadnjih petih letih, je sporočila agencija EU-ja za upravljanje meja Frontex. Največ jih je bilo leta 2015, ko jih je prišlo več kot milijon. Zmanjšanje je posledica "dramatičnega upada" števila tistih, ki so čez Sredozemsko morje prišli v Italijo, ki je močno zaostrila ukrepe za sprejem prebežnikov. V Italijo jih je tako lani prišlo okoli 23.000, kar je kar 80 odstotkov manj kot leto predtem, in najmanj po letu 2012.

Se je pa že drugo leto zapored podvojilo število prebežnikov, ki so čez Sredozemsko morje prispeli v Španijo, ki je tako postala glavna destinacija prebežnikov, ki želijo v Evropo. Lani jih je po podatkih Frontexa prišlo 57.000. Glavno izhodišče za pot v Španijo je bil Maroko, večina prebežnikov na tej poti pa iz podsaharske Afrike.

Povečalo se je tudi število prebežnikov, ki so prišli v Grčijo in na Ciper, bilo jih je 56.000, večina jih je prišla iz Afganistana, Sirije in Iraka.