Glasovanje v prvm krogu je trajalo skoraj pet ur. Foto: EPA
Glasovanje v prvm krogu je trajalo skoraj pet ur. Foto: EPA

Prazne glasovnice je po poročanju italijanskih medijev med glasovanjem, ki je trajalo skoraj pet ur, oddalo 672 članov kolegija, v katerem je bilo danes 1008 poslank in poslancev, senatorjev in predstavnikov italijanskih dežel. Za izvolitev je bilo potrebnih ravno 672 glasov, kar predstavlja dve tretjini elektorjev. Nobeden od kandidatov torej ni prejel dovolj glasov.

V prvem krogu je namesto 1009 glasovalo 1008 elektorjev, saj je poslanec stranke Naprej Italija Vincenzo Fasano v nedeljo umrl. Nadomestna poslanka naj bi mandat nastopila v torek, kar pomeni, da bo že v drugem krogu za izvolitev potrebnih 673 glasov. Enako bo tudi v sredo, od četrtega kroga naprej pa bo zadostovala že absolutna večina, torej 505 glasov.

Izvolitve 13. predsednika italijanske republike sicer po mnenju analitikov ni mogoče pričakovati pred četrtkom. Stranke namreč še niso našle kandidata, ki bi užival večinsko podporo.

So pa v ponedeljek levosredinske in desnosredinske stranke začele medsebojne pogovore. Med drugim se je vodja skrajno desne stranke Liga Matteo Salvini ločeno sestal z vodjo levosredinske Demokratske stranke (PD) Enricom Letto in Giuseppejem Contejem, vodjo največje parlamentarne stranke Gibanje petih zvezd.

Iz Lige in PD-ja so po srečanju Salvinija in Lette sporočili, da sta začela dialog, ki ga bosta nadaljevala v torek.

Bo Draghiju uspelo?

Z voditelji različnih strank je govoril tudi premier Mario Draghi, ki še vedno velja za najverjetnejšega kandidata za predsednika republike. A skrbi, da bi njegov premik na predsedniški položaj zrušil njegovo koalicijsko vlado in sprožil predčasne parlamentarne volitve, so ta obet zakomplicirale.

Draghi sam je jasno pokazal, da si predsedniškega položaja želi, a večje stranke ga še niso podprle, saj se bojijo, da bi to prizadelo spopadanje s pandemijo covida-19 in škodovalo prizadevanju pridobiti milijarde evrov iz evropskih sredstev za okrevanje po pandemiji.

A če Draghiju ne bo uspelo postati predsednik, nekateri analitiki menijo, da morda ne bo hotel nadaljevati niti kot premier, če bodo stranke v njegovi koaliciji zavzele različna stališča glede njega kot predsednika. Če pa bo izbran za predsednika, bo potreben takojšnji dogovor o njegovem nasledniku na položaj premierja.

Protokolarni, a tudi vpliven položaj

Uradno se bo predsedniku Sergiu Mattarelli sedemletni mandat iztekel 3. februarja. V skladu z italijansko ustavo ima predsednik države predvsem protokolarno vlogo. A v zadnjih letih se njegova vloga v italijanski politiki vse bolj krepi. Mattarella je tako že nekajkrat uspešno odigral vlogo razsodnika v italijanski politiki, kjer vlade v povprečju obstanejo komaj leto dni.