"Dajmo čim prej besedo nazaj volivcem," je sredi politične krize dejal notranji minister Salvini. Foto: Reuters

Zgornji dom italijanskega parlamenta, senat, je v sredo zavrnil predlog Gibanja petih zvezd, naj država ustavi graditev železnice. Pri Gibanju petih zvezd namreč vztrajajo, da je naložba okoljsko nevzdržna in finančno nedonosna.

Gradnja proge, ki jo koalicijska Liga vztrajno zagovarja, se bo tako nadaljevala. Že marca je italijanska vladajoča koalicija zaradi tega vprašanja skoraj razpadla.

Notranji minister in predsednik Lige Matteo Salvini je v ponedeljek opozoril, da bi "ne" več milijard evrov vrednemu projektu, za katerega je Italija pridobila tudi evropska sredstva, ogrozil vlado. Omenil je tudi možnost predčasnih volitev. Po navedbah nekaterih virov, na katere se sklicuje italijanska tiskovna agencija Ansa, bi bile lahko volitve 6. ali 13. oktobra.

Luigi di Maio in Matteo Salvini – se njune poti počasi razhajajo? Foto: AP
Luigi di Maio in Matteo Salvini – se njune poti počasi razhajajo? Foto: AP

Razprava v senatu je razkrila vse večjo napetost med obema vladnima strankama. Vodja senatorjev Lige Massimiliano Romeo je zagrozil, da bodo nasprotniki hitre železnice za svojo izbiro nosili politične posledice.

Mattarella sprejel Conteja

Zaradi krize v vladi je italijanski predsednik Sergio Mattarella sprejel premierja Giuseppeja Conteja. Pogovor je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajal eno uro, Conte pa po srečanju ni dajal izjav.

Vsebina pogovorov ni znana. Italijanski mediji ugibajo, da želi Conte preoblikovati vlado, da bi preprečil razpad vladajoče koalicije desne Lige in populističnega Gibanja petih zvezd.

Salvini za predčasne volitve

Po poročanju medijev se je Salvini v sredo zvečer o razmerah v vladajoči koaliciji posvetoval s Contejem. V medije je pricurljalo, da je Salvini Conteju dejal, da bo v koaliciji ostal le, če bo ugodil njegovim pogojem. Med drugim naj bi zahteval odstavitev ministrov za promet, obrambo in gospodarstvo, ki nasprotujejo njegovim projektom in politikam.

Po srečanju je Salvini pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam. "Pojdimo nemudoma v parlament, da naznanimo, da ne obstaja več večina," je v izjavi sporočil Salvini. "Dajmo čim prej besedo nazaj volivcem," je dodal.

Liga proti preoblikovanju vlade

Liga je zavrnila možnost preoblikovanja vlade. Kot edino alternativo zdajšnji vladi so navedli nove parlamentarne volitve.

Iz Lige so sporočili, da Italija "potrebuje gotovost in pogumne ter skupne odločitve" in da nima smisla nadaljevati z blokadami in vsakodnevnimi prepiri. "Vsak dan je izgubljen dan, za nas je edina alternativa zdajšnji vladi, da se da beseda Italijanom na novih volitvah," so poudarili.

Salvini na turi po plažah

Morda je prav zaradi morebitnih novih volitev Salvini, ki je v sredo priznal, da se je med italijanskima vladnima partnericama "nekaj zlomilo", začel večdnevno turo po plažah južne Italije. Z njo naj bi prevzel medijski prostor med poletnim zatišjem, hkrati pa skušal prevzeti volivce, ki jih je razočarala neodločnost politike njegovih vladnih partnerjev iz Gibanja petih zvezd. Po mnenju številnih strokovnjakov hoče Salvini doseči dovolj visoko podporo, da bo v primeru predčasnih volitev lahko Italiji vladal brez koalicijskih partnerjev.

Gradnja hitre železnice deli italijansko politiko. Foto: EPA
Gradnja hitre železnice deli italijansko politiko. Foto: EPA

Strokovnjaki ugibajo, da si Salvini prizadeva za dvoje. Po eni strani želi zdajšnjih 36 odstotkov volilne podpore povišati nad štirideset odstotkov, kar bi mu v primeru predčasnih volitev omogočilo samostojno vladanje brez nekdanjega zaveznika Silvia Berlusconija. Po drugi strani pa stavi na notranji razkol v Gibanju petih zvezd, kar bi lahko pripeljalo do vladne krize, iz katere ne bi izšel kot krivec, ampak kot moralni zmagovalec.

Glede na javnomnenjske raziskave bi na volitvah zmagala Liga, ki bi lahko vladala z manjšo, prav tako skrajno desno stranko Bratje Italije.

Govoril bo na več zborovanjih

"Poletna tura po plažah", ki jo je Salvini začel z zborovanjem v pririmski Sabaudii, naj bi prevzemala volivce tam, kjer je Gibanje petih zvezd razočaralo z nedoslednostjo pri okoljskih politikah in z odsotnostjo javnih vlaganj. Salvini bo v teh dneh govoril na več zborovanjih po vseh deželah juga Italije. Z medijsko dominantnostjo bo preusmerjal pozornost s suma, da njegovo Ligo financira ruski kapital, ter z včeraj dokončno potrjene sodbe, po kateri mora stranka državi vrniti 49 milijonov evrov, ki jih je nezakonito zapravila pred desetletjem.

Še pred odhodom na "turo po plažah" se je Salvini sinoči sešel s premierjem Guiseppejem Contejem. V medije je pricurljalo, da je zahteval glave treh ministrov iz Gibanja petih zvezd. Vse kaže, da gre pri tokratnem sporu znotraj italijanske rumeno-zelene koalicije na nož.

Tehnična vlada?

Kljub grožnjam Salvinija pa lahko nove volitve razpiše le predsednik države. A Mattarella je dal že večkrat vedeti, da Italija potrebuje vlado, ki bo pripravila predlog proračuna in ga najpozneje do konca septembra posredovala Evropski uniji. Zato obstaja možnost, da bo predsednik imenoval tehnično vlado ter s tem predčasne volitve preložil na februar ali marec prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kriza italijanske vlade zaradi železnice Torino-Lyon