Foto: EPA
Foto: EPA

Vojaki nacistične Nemčije so 24. marca 1944 v Ardeatinskih jamah južno od Rima 335 ljudi ustrelili, da bi se maščevali za napad italijanskih partizanov, ki so v Rimu dan prej ubili 33 pripadnikov nacističnega policijskega polka SS.

Za vsakega nemškega vojaka so nacisti ubili deset ljudi, med njimi civiliste, politične zapornike in Jude, poleg tega pa še pet ljudi. Moške, stare od 15 do 74 let, so ustrelili v vrat, jame, kamor so odvrgli njihova trupla, pa so nato razstrelili.

Premierka Giorgia Meloni je pokol označila za eno najbolj bolečih in najglobljih ran. Spominske slovesnosti se je v imenu nemške vlade udeležila nemška ministrica za kulturo Claudia Roth. V svojem govoru je poudarila, da je šlo za pošasten zločin. Nemčija se zaveda svoje zgodovinske odgovornosti do Italije in celotne Evrope, je dejala.

Množični umor v Ardeatinskih jamah v bližini nekdanje rimske poti Via Appia v Italiji še danes velja za najhujši zločin nemške okupacije v letih 1943–1944. Italijanski predsednik Sergio Mattarella se je žrtev spomnil v petek, številni italijanski časopisi pa so obletnici zločina posvetili posebne rubrike v sobotnih in nedeljskih izdajah.