Na Lampedusi nameravajo zaslišati posadko. Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da je sicilsko tožilstvo uvedlo preiskavo zaradi pomoči pri nezakonitih migracijah.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je pred tem opozoril nevladne humanitarne organizacije, ki želijo prebežnike, rešene na odprtem morju pred Libijo, izkrcati v Italiji, da zanje italijanska pristanišča ostajajo zaprta.

Ladja Mare Jonio je sicer od Italije zahtevala dovoljenje za izkrcanje 49 prebežnikov, ki jih je v ponedeljek rešila na odprtem morju blizu libijske obale. Ladja se je napotila proti italijanskemu otoku Lampedusa, ki je bil po njihovem mnenju zaradi vse slabših vremenskih razmer najboljša izbira.

Salvini je poudaril, da ljudem na ladji lahko pošljejo hrano, obleke in poskrbijo za njihovo zdravje, da pa v Italijo ne bodo vstopili. Njegovo ministrstvo je objavilo navodila na osmih straneh, v katerih Salvini spominja na zakone, ki zadevajo reševalne operacije humanitarnih nevladnih organizacij.

Med drugim določajo, da kdor reši prebežnike v Sredozemskem morju zunaj italijanskih voda, ne da bi operacijo uskladil z italijanskimi oblastmi, in se nato usmeri v italijanska pristanišča, krši državno varnost.

Nevarnost, da bi jih obtožili trgovine z ljudmi

V navodilih sicer reševanje prebežnikov, katerih življenja so ogrožena, označujejo za prioriteto, ob tem pa na sankcije opozarjajo tiste, ki "izrecno kršijo mednarodna, evropska in nacionalna pravila reševalnih operacij". Opozarjajo, da morajo organizacije, potem ko rešijo ljudi, spoštovati pravila, sicer bi jih lahko obtožili zaradi podpiranja trgovine z ljudmi. Opozarjajo tudi na nevarnost, da bi skupine prebežnikov lahko skrivale posameznike, vpletene v terorizem.

Ladje s prebežniki na krovu nimajo dostopa do italijanskih pristanišč. Foto: AP
Ladje s prebežniki na krovu nimajo dostopa do italijanskih pristanišč. Foto: AP

Rim, ki je pod novo vlado zelo nenaklonjen prebežnikom, je že več nevladnih humanitarnih organizacij obtožil, da libijski obalni straži preprečujejo, da bi reševala prebežnike in jih odpeljala v Libijo. Organizacije za človekove pravice medtem opozarjajo, da Libija ni varen kraj za prebežnike.