Osnovnošolska učiteljica in levičarska aktivistka Ilaria Salis je bila zaradi napada pridržana februarja 2023. Foto: Reuters
Osnovnošolska učiteljica in levičarska aktivistka Ilaria Salis je bila zaradi napada pridržana februarja 2023. Foto: Reuters

Ilaria Salis, 39-letna učiteljica, je obtožena sodelovanja pri hudem napadu na dva desničarska skrajneža, ki ga je februarja lani v Budimpešti izvedla skupina antifašističnih aktivistov. Na zaslišanju januarja je izjavila, da je nedolžna. Tožilstvo zahteva zanjo 11-letno zaporno kazen.

Salis se je v četrtek pojavila na sodišču v Budimpešti na zaslišanju, kjer je njen odvetnik zahteval, naj jo izpustijo v hišni pripor v Italiji ali na Madžarskem.

Sodnik Jozsef Sos je prošnjo zavrnil, saj naj bi obstajala nevarnost, da bo zapornica pobegnila. Naslednje zaslišanje Ilarie Salis je določeno za 24. maj.

Italija se je januarja pritožila madžarskim oblastem zaradi ravnanja z zapornico, ki se je na sodišču pojavila v okovih, njene fotografije pa so se znašle na naslovnicah italijanskih časopisov.

Italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni je o njenem primeru govorila z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, prejšnji mesec pa je dejala, da je treba aktivistom, ki so pridržani na Madžarskem, omogočiti hitro sojenje.