Pristojni član deželne vlade v Furlaniji - Julijski krajini se je zavzel za zaprtje maloobmejnih prehodov s Slovenijo. Foto: Radio Koper
Pristojni član deželne vlade v Furlaniji - Julijski krajini se je zavzel za zaprtje maloobmejnih prehodov s Slovenijo. Foto: Radio Koper

Kot je poudarila notranja ministrica Luciana Lamorgese, so za italijanske oblasti nenehni prihodi migrantov nesprejemljivi. Zavzela se je za vzpostavitev evropskih humanitarnih koridorjev za migrante, ki prihajajo iz Libije in Tunizije, o čemer je v torek govorila z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. S tem bi po njenih besedah razbremenili centre za sprejem migrantov.

O humanitarnih koridorjih je govorila tudi s predstavniki libijskih oblasti v Tripolisu, kjer je bila pred dvema tednoma. Libija je naklonjena temu, je povedala. V ponedeljek pa je bila v Tuniziji, s katero se Italija pogaja o tem, da bi preprečili odhode migrantov, je še povedala ministrica.

Zavzela se je tudi za prerazporeditev migrantov med več italijanskih dežel, da bi razbremenili Sicilijo in jug države.

Iz begunskega centra v Agrigentu na Siciliji je danes pobegnilo 40 migrantov, ki so bili v namestitvah, namenjenih karanteni. Tamkajšnji župan Leonardo Lauricella je zaradi tega notranji ministrici napisal protestno pismo. "Pobegi migrantov povzročajo paniko med ljudmi," je opozoril.

Po besedah predsednika dežele Sicilija Nella Musumecija migranti ne spoštujejo karantene, česar sprejemni centri ne morejo obvladovati. "Obstaja nevarnost, da bi se pojavila nova žarišča okužb z novim koronavirusom, ki si jih ne smemo dovoliti," je dejal.

Italija: Obalna straža rešila več kot 80 migrantov

Italijanska obalna straža je iz morja pred obalo Libije rešila več kot 80 migrantov, ki so se stiskali na gumijastem čolnu. Ta je bil očitno brez motorja in že na pol spuščen, zato so se v Italiji odločili za reševalno akcijo, čeprav je bil čoln v "libijski coni reševanja". Ob tem so bili zelo kritični, saj se druge države niso odzvale na poziv po reševanju. Čoln, ki je bil očitno v slabem stanju, je v torek zvečer odkrilo italijansko izvidniško letalo, a se potem na pozive na pomoč niso odzvale ne Libija, ne Malta, ne Gibraltar, ne Francija.

S skoraj že potopljenega gumijastega čolna so rešili 84 ljudi. Med njimi je bilo šest žensk in dva otroka. Zdaj jih bodo prepeljali na italijanski otok Lampedusa. Tja je sicer v noči na sredo s skupaj 13 čolni prispelo okoli 300 migrantov, večinoma Tunizijcev.

FJK skrbi, da bi okužbe vnesli migranti. Zaprli bi maloobmejne prehode s Slovenijo.

Svetnik za lokalno samoupravo in varnost Furlanije - Julijske krajine Pierpaolo Roberti je izrazil skrb pred vnosom okužb z novim koronavirusom, ki naj bi jih prinašali migranti. Vlado v Rimu je pozval, naj takoj zapre vse maloobmejne prehode s Slovenijo.

Kot je utemeljil Pierpaolo Roberti, ki je v deželni vladi odgovoren za varnost, bi lahko z zaprtjem maloobmejnih prehodov bolje nadzorovali prehajanje meje na glavnih prehodih. S tem bi lahko rešili težave, ki so vezane na migracije in ki bi lahko poslabšale zdravstveno krizo, je dodal po poročanju Primorskih novic.

Po stališču Robertija bi lahko policija nadzorovala nezakonito prečkanje meje tudi s pomočjo letalnikov s termičnimi kamerami.

V Furlaniji - Julijski krajini v ponedeljek in nedeljo niso potrdili novih okužb ali smrti zaradi novega koronavirusa. V deželi je še 125 aktivnih primerov. Dva bolnika se zdravita na intenzivni negi, na drugih oddelkih je še sedem ljudi.