Zborovanje januarja leta 2021, ko so udeleženci tudi pozdravljali z dvignjeno desnico. Foto: EPA
Zborovanje januarja leta 2021, ko so udeleženci tudi pozdravljali z dvignjeno desnico. Foto: EPA

Neofašistični shod je potekal v nedeljo pred nekdanjim sedežem neofašističnega gibanja Movimento Sociale Italiano (MSI), ki se je sčasoma prelevilo v konservativno stranko Bratje Italije, ki jo je soustanovila Giorgia Meloni, zdaj predsednica italijanske vlade.

Skrajni desničarji so se zbrali na 46. obletnico umora treh neofašistov v ulici Via Acca Larentia v jugovzhodnem delu Rima. Dva od moških so ustrelili domnevni skrajni levičarji, tretjega pa je ubila policija, potem ko so kmalu po streljanju izbruhnili nemiri. Nihče ni bil nikoli obsojen zaradi smrti.

Srečanje je potekalo v nedeljo zvečer, danes pa so se videoposnetki shoda hitro razširili po družbenih medijih. Na posnetkih, ki sta jih med drugim objavila časopisa La Repubblica in La Stampa, je videti ljudi, večinoma oblečene v črno, ki se na poziv: "Za vse padle tovariše," odzivajo z vzklikom: "Prisotni" (Presente). Ob tem dvignejo desnico v fašistični pozdrav. Po treh ponovitvah pozdrava se je skupina razšla.

"Zdi se kot leta 1924"

Gesto je med drugim obsodila vodja levosredinske Demokratske stranke Elly Schlein. "Rim, 7. januar 2024. In zdi se kot leta 1924," je zapisala na družbenih omrežjih ob fotografiji dogodka in s tem spomnila na leto, ko je italijanski fašistični diktator Benito Mussolini dosegel odmevno volilno zmago, po kateri je v državi ukinil večstrankarsko politiko.

Poudarila je, da je to, kar se je zgodilo, nesprejemljivo in da bi morali neofašistične organizacije v skladu z ustavo razpustiti. Napovedala je še, da bo njena stranka v zvezi s tem v parlamentu naslovila vprašanje na notranjega ministra Mattea Piantedosija.

Vodja sredinske stranke Živa Italija Matteo Renzi pa je na televiziji La 7 dejal, da si fantje, ki so se jih spomnili na slovesnosti, zaslužijo spoštovanje in spomin in da se je vseh žrtev iz 70. let prejšnjega stoletja treba spominjati v zgodovinski perspektivi. "Toda ti prizori so nesprejemljivi," je poudaril glede fašističnega pozdrava in dodal, da jih dejstvo, da se z leti ponavljajo, ne upravičuje.

"To je nesprejemljiva sramota v evropski demokraciji," je dejal vodja sredinske stranke Akcija Carlo Calenda.

Kritičen je bil tudi vodja desne stranke Naprej Italija, zunanji minister Antonio Tajani. Kot je poudaril v izjavi za medije, je treba takšno vedenje obsojati, tako kot tudi vse demonstracije podpore diktaturam. Ob tem je spomnil, da italijanska zakonodaja prepoveduje zagovarjanje fašizma.

Opozicija je tudi pozvala premierko Meloni in njeno skrajno desno stranko Bratje Italije, naj obsodita fašistične pozdrave. Čeprav je fašistični pozdrav v Italiji prepovedan, se pogosto pojavlja na neofašističnih shodih.

Meloni je v mladosti hvalila Mussolinija, a je pozneje spremenila svoje stališče in leta 2021 dejala, da v njeni stranki ni prostora za nostalgijo po fašizmu, rasizmu in antisemitizmu.

Fabio Rampelli, podpredsednik italijanskega parlamenta in viden član Bratov Italije, je danes dejal, da je njegova stranka "svetlobna leta oddaljena" od skrajnih desničarjev, ki so na nedeljskem shodu uporabljali fašistični pozdrav. Dodal je, da stranka na shodu ni sodelovala in z incidentom nima nobene zveze.

Fašistično pozdravljanje v Italiji