Giorgia Meloni iz stranke Bratje Italije naj bi kot nova premierka prisegla ta mesec. Foto: Reuters
Giorgia Meloni iz stranke Bratje Italije naj bi kot nova premierka prisegla ta mesec. Foto: Reuters

Mussolinijeva dediščina je v Italiji znova v ospredju javnih razprav, ko se naša zahodna soseda pripravlja na ustoličenje svoje najbolj desne vlade po drugi svetovni vojni, na čelu z Giorgio Meloni in njeno stranko Bratje Italije, ki je izšla iz postfašističnega Italijanskega socialnega gibanja (MSI).

Mussolinijev portret bodo sneli, "da bi se ognili polemiki in manipulacijam", je zapisalo ministrstvo za industrijo v izjavi.

Mussolinijev portret v palači Chigi. Foto: EPA
Mussolinijev portret v palači Chigi. Foto: EPA

Fotografija italijanskega diktatorja je bila del galerije nekdanjih ministrov za industrijo, ki so jo pred kratkim razkrili v okviru praznovanj ob 90-letnici sedeža ministrstva, ki ga je zasnoval sloviti fašistični arhitekt Marcello Piacentini.

V izjavi so izpostavili, da visi še en Mussolinijev portret v Palazzo Chigi, uradu premierja, kjer visijo tudi portreti drugih italijanskih predsednikov vlade.

Mussolini, ki je vladal Italiji med letoma 1922 in 1943, preden je bil leta 1945 usmrčen, je bil vključen v galerijo, ker je bil leta 1932 tudi minister korporacij (predhodnik sedanjega ministrstva), so pojasnili.

Mussolinijev portret tudi v premierjevem uradu

Izbor je pritegnil kar nekaj kritik, med drugim tudi nekdanjega levosredinskega voditelja in ministra za industrijo Piera Luigija Bersanija, ki se je razburil, da so njegov portret obesili ob Mussolinijevega.

"Lepo vas prosim ... da moj portret umaknete," je tvitnil.

Obelisk v čast Mussoliniju pred stadionom v Rimu. Foto: Reuters
Obelisk v čast Mussoliniju pred stadionom v Rimu. Foto: Reuters

Ogorčeni so bili tudi v CGIL-u, največjem sindikatu Italije, ki so obsodili "obžalovanja vredno" razstavo diktatorjevega portreta in pozvali k takojšnjemu umiku.

Razpravi se je pridružil novoizvoljeni predsednik senata Ignazio La Russa in izpostavil, da Mussolinijeva fotografija visi tudi na obrambnem ministrstvu, medtem ko pred olimpijskim stadionom v Rimu še vedno stoji orjaški obelisk diktatorju v čast.

"Se bomo tudi mi pridružili kulturi črtanja?" je vprašal La Russa, veteranski skrajno desni politik, ki je začel kariero v MSI-ju in zbira Mussolinijeve spominke.

45-letna Meloni je v svoji mladosti javno hvalila Mussolinija, a zdaj pravi, da se je njena stranka odmaknila od svojih postfašističnih korenin in je zdaj povsem v politiki osrednjega toka, podobno kot britanski konservativci.

"Italijanska desnica je že pred desetletji predala fašizem zgodovini, pri tem pa nedvoumno obsodila zatrtje demokracije in sramotne protijudovske zakone," je dejala med svojo predvolilno kampanjo.