Foto: EPA
Foto: EPA

Osumljenci, med njimi so tudi politiki iz Kalabrije, so osumljeni sodelovanja v mafijskih poslih, umorov, izsiljevanja, poneverb, prirejanja javnih razpisov in podkupovanja, je navedla policija.

Kot je na novinarski konferneci dejal tožilec Nicola Gratteri, eden od najbolj znanih italijanskih preiskovalcev in borcev proti mafiji, so bili številni politiki in javni uslužbenci v letih 2014 in 2020 v krempljih mafijcev. Po navedbah policije so prijeli 22 ljudi, 12 jih je v hišnem zaporu, štirje so suspendirani, trije pa ne smejo zapustiti domačega kraja. Skupno so preiskovali 123 ljudi, tudi nekdanjega predsednika dežele Kalabrija Maria Oliveria.

Pri preiskavi so sodelovali tožilci iz Stuttgarta in nemška zvezna policija.

'Ndrangheta je osumljena, da je vodila nezakonito trgovanje od juga do severa prek nepremičninskih poslov, cateringa, gostinstva, trgovine s sadjem in zelenjavo ter živino, pa tudi prek varnostnih storitev in videopokra, je navedla policija.

Mafijci so poslovali tudi z avstrijskimi trgovci s sadjem in zelenjavo ter sodelovali z nemškimi hekerji pri izvajanju goljufivih bančnih in finančnih transakcij na skrivnih trgovalnih platformah.

Med pridržanimi so sicer tudi nemški in avstrijski državljani. V okviru operacije so zasegli 16 podjetij, 25 nepremičnin in 15 vozil, vrednih več kot pet milijonov evrov.

Torkov udarec mafiji je sledil dvema velikima majskima policijskima operacijama, kar je privedlo do več kot 100 prijetij po Evropi in do razkritja združbe tihotapcev mamil, ki so se zanašali na mreže v senci kitajskih denarnih posrednikov. Konec aprila so po skoraj petih letih na begu prijeli Pasqualeja Bonavoto, enega vodilnih šefov mafijske skupine 'Ndrangheta, ki je bil tudi na seznamu najnevarnejših kriminalcev.

'Ndrangheta, ki ima svoje korenine v Kalabriji na jugu Italije, je presegla sicilijansko Cosa Nostro in je zdaj najmočnejša italijanska mafijska združba, velja tudi za eno največjih kriminalnih mrež na svetu.