Neapeljska finančna policija je odkrila skupno 84 milijonov tabletk oz. 14 ton amfetaminov. Na črnem trgu bi bila pošiljka vredna kar milijardo evrov.

V Salernu zaplenili največjo pošiljko sintetičnih mamil

Drogo so našli v kolutih z industrijskim kartonom ter v industrijskih cilindrih.

"Količina je tako velika, da je na distribucijski in prodajni strani gotovo vpleten cel konzorcij kriminalnih združb, na proizvodni strani v Siriji pa Islamska država," je povedal Gabrielle Failla, komandir neapeljske finančne policije.

Preiskovalci še ugotavljajo, kdo je evropski prejemnik pošiljke, saj si nobena kriminalna organizacija ne more privoščiti milijardo evrov vrednega nakupa.

Po najverjetnejši domnevi naj bi različne prekupčevalske združbe v času koronavirusne epidemije ostale brez evropskih dobav, zato so se konzorcijsko obrnile na dobavitelje iz Sirije, je za RTV Slovenija poročal dopisnik Janko Petrovec.

Policija ob tem še preiskuje, ali je s primerom povezana tudi mafijska združba Comorra, ki je prisotna na območju Neaplja.

Proizvodnja "džihadističnega mamila" v Siriji
Mamilo so z IS-om povezali tudi zaradi oznake captagon, katere proizvodnjo naj bi nadzirale enote džihadistov. Sirija je v zadnjih letih ob tem postala največji proizvajalec sintetičnih mamil na svetu.

Preiskovalci captagon imenujejo tudi "džihadistično mamilo", saj mamilo s svojim učinkom podžiga islamistične borce, po drugi pa ustvarja nezakoniti dobiček, namenjen financiranju terorističnih akcij.