Med preiskavo so med drugim zasegli več kot 120 kilogramov amfetamina, v zaključni akciji pa prijeli 20 osumljencev. Foto: Generalna policijska uprava
Med preiskavo so med drugim zasegli več kot 120 kilogramov amfetamina, v zaključni akciji pa prijeli 20 osumljencev. Foto: Generalna policijska uprava

Slovenski kriminalisti so v času preiskave zbrali dokaze, da je 45 članov organizirane kriminalne združbe v Sloveniji zagrešilo najmanj 48 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili.

Člani navedene kriminalne združbe so različne vrste prepovedanih mamil tihotapili tudi iz tujine, v velikih količinah pa so sami izdelovali amfetamine. Kot je v izjavi za medije dejal vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Stojan Belšak, so amfetamine preprodajali v Sloveniji in tujini.

Policisti in kriminalisti so po podatkih Generalne policijske uprave (GPU) opravili 47 hišnih preiskav pri 48 osumljencih, na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja. V hišnih preiskavah so zasegli večje količine različnih prepovedanih mamil, pripomočke za izdelavo in pakiranje mamil, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih mamil, več kosov prepovedanega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih mamil.

Belšak je med drugim potrdil tudi, da je bilo eno izmed skladišč v Ljubljani. "Kriminalna združba je namreč blago hranila na več mestih, eno izmed teh je bilo tudi v Ljubljani," je dejal.

V okviru preiskave so zasegli več kot 120 kilogramov amfetamina in več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih mamil. Zasegli pa so tudi več kot 150.000 evrov.

Dokazno gradivo. Foto: Generalna policijska uprava
Dokazno gradivo. Foto: Generalna policijska uprava

Kot je opozoril Belšak, gre pri tem za okvirne številke, ki veljajo zgolj za slovenski del preiskave. Natančne številke bodo predstavili na četrtkovi novinarski konferenci.

Po podatkih policije so večino osumljencev že obravnavali za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi mamili, nekatera pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja oz. premoženjske kriminalitete.

Zasegli so 150.000 evrov. Foto: Generalna policijska uprava
Zasegli so 150.000 evrov. Foto: Generalna policijska uprava

Nekaj dodatnih informacij je pricurljalo prek hrvaških medijev. Jutarnji.hr poroča, da je kriminalna združba delovala na Hrvaškem, Češkem, v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Južni Ameriki, Iranu ... Na Hrvaškem je akcijo usklajeval Preiskovalni urad za boj proti korupciji.

Osumljence so tajno snemali in jim sledili. Potovali so v Južno Ameriko in Iran, se tam dogovarjali za nakup mamil. Poleg amfetamina so tihotapili kokain, heroin in marihuano. Eno glavnih skladišč naj bi bilo v Ljubljani, od koder so mamila razpošiljali po Evropi.

Številne aretacije po državi