Pravosodna reforma bo kmalu pod streho. Foto: Reuters
Pravosodna reforma bo kmalu pod streho. Foto: Reuters

Namen reforme je pospešiti sodne postopke in zmanjšati sodne zaostanke. Reforma pravosodnega sistema je ena ključnih obljub italijanske vlade v zameno za pridobitev sredstev iz evropskega sklada za okrevanje. "Cilj je zagotoviti hitro pravosodje ob upoštevanju razumne dolžine postopkov in hkrati zagotavljanju, da noben sodni postopek ne gre po zlu," je po zasedanju vlade povedala italijanska pravosodna ministrica Marta Cartabia.

Predlog reforme med drugim vključuje določilo o samodejnem končanju sodnega postopka, če pravnomočna sodba ni izrečena v določenem časovnem obdobju. Ministrica je predlagala, da bi na prvi stopnji zamrznili zastaranje. Nato bi se moral na drugi stopnji postopek končati v dveh letih, na tretji pa v enem. Če se ne bi končal, bi ga končali brez razsodbe, razen v primerih, ko je za zločin zagrožena dosmrtna zaporna kazen ali ko bi sodnik odredil podaljšanje postopka.

Zdaj so se vladne stranke dogovorile, da to določilo v takšni obliki prav tako ne bo veljalo za zločine, povezane z organiziranim kriminalom, terorizmom, spolnim nasiljem in trgovino z mamili. To je bila zahteva populističnega Gibanja petih zvezd.

Vodja te stranke in nekdanji premier Giuseppe Conte je dejal, da je zadovoljen s kompromisom. Izrazil je prepričanje, da bodo poslanci njegove stranke reformo podprli.

Premier Mario Draghi je napovedal, da bo na glasovanje o pravosodni reformi vezal zaupnico vladi.

Reformo pravosodja je obljubil Evropski uniji v zameno za sredstva iz evropskega sklada za okrevanje. Italija naj bi prejela okoli 190 milijonov evrov.