Foto: EPA
Foto: EPA

Povod za pisanje zakonodaje je bil incident, v katerem so člani skupine, ki objavlja posnetke na YouTubu, med snemanjem videoposnetka z dragim vozilom znamke Lamborghini trčili v družinski avtomobil in pri tem ubili petletnega otroka, njegova mati in sestra pa sta bili hudo poškodovani.

Dogodek se je zgodil prejšnji teden v soseski na obrobju Rima, potem ko je skupina, imenovana The Borderline, sprejela izziv, da 50 ur nepretrgoma vozi luksuzno vozilo. V lamborghiniju so bili v času nesreče štirje mladi, stari med 20 in 23 let. Proti vozniku, ki naj bi vozil pod vplivom marihuane, poteka preiskava zaradi povzročitve smrti, piše Guardian.

Koalicijska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni se je po tej nesreči odločila, da bo razširila zakon, ki bi bil usmerjen proti tistim, ki "poveličujejo nezakonito dejavnost" ali "spodbujajo nasilje" z objavljanjem videoposnetkov na spletu, da bi si s tem ustvarili zaslužek. Z novimi določbami želijo razširiti zakon o boju proti kriminalu mladinskih tolp, ki ga je pripravila stranka Liga Mattea Salvinija.

Andrea Ostellari, podsekretar na ministrstvu za pravosodje, je za časnik Il Messaggero povedal, da želijo omejiti mlade, ki spodbujajo k nasilju ali izvajajo kazniva dejanja prek digitalnih kanalov, da bi pridobili nekaj všečkov, ne da bi pri tem v ozir vzeli tveganja, ki se ob tem pojavljajo.

Tudi Salvini, podpredsednik italijanske vlade in minister za promet, na družbenih omrežjih v poduk vsem mladim pogosto deli posnetke nevarnih voženj. Večkrat je že dejal, da želi zaostriti pravila cestne zakonodaje, vključno s členom, s katerim bi odložili izdajo vozniškega dovoljenja vsem mladim, ki so bili vpleteni v spletno nasilje.