Premierka Meloni vodi vladno koalicijo, ki jo sestavljajo desničarske stranke Bratje Italije, Liga in Naprej Italija. Foto: Reuters
Premierka Meloni vodi vladno koalicijo, ki jo sestavljajo desničarske stranke Bratje Italije, Liga in Naprej Italija. Foto: Reuters

Glede na predlog zakona, o katerem bo danes razpravljal parlament, bo mogoče sodno preganjati Italijane, ki imajo otroke prek nadomestnih mater v tujini. To naj bi veljalo tudi, če je nadomestno materinstvo v drugih državah zakonito.

Po besedah podpredsednika senata Maurizia Gasparrija želi vlada s tem doseči, da se nadomestno materinstvo prizna kot "mednarodni zločin". "Želimo ustaviti posle z otroki, rojenimi z nadomestnim materinstvom," je dejal Gasparri, sicer član populistične Naprej Italija, ki je del vladne koalicije.

Nadomestno materinstvo je v Italiji nezakonito, zanj sta zagroženi zaporna kazen od treh mesecev do dveh let zapora kot tudi denarna kazen od 600.000 do milijon evrov.

Predlagani zakon o razširitvi kazenskega pregona glede nadomestnega materinstva tudi v tujini je del socialno-konservativne agende premierke Meloni, ki se vidi kot borko proti domnevni "spolni ideologiji" in "LGBT-lobiju".

V njeni stranki Bratje Italije so nekateri predlog odločno zagovarjali. Zatekanje k nadomestnemu materinstvu, da bi na svet spravili otroka, je hudo kaznivo dejanje in primerljivo s pedofilijo, je dejal strankarski kolega Federico Mollicone.

Salvini za pospešitev postopkov posvojitve

"Otroci se rodijo, ko obstajata oče in mati. Nadomestno materinstvo je odvratno in bi ga bilo treba kaznovati kot mednarodni zločin," je dejal tudi vodja desničarske Lige, Matteo Salvini, sicer podpredsednik v vladi Melonijeve. Ob tem se je zavzel za pospešitev postopkov posvojitev, ki so po njegovem mnenju v Italiji prepočasni in dragi.

V razgreto razpravo se je vključila tudi Italijanska škofovska konferenca, ki je v današnji izjavi sporočila, da otrok nikoli ne smemo obravnavati kot "izdelke". Pri konferenci so izrazili "močno zaskrbljenost" zaradi "naraščajočega individualizma in širjenja vizij, ki bi lahko izkrivile idejo o družini".

Iz opozicije in od borcev za pravice istospolno usmerjenih je bilo medtem slišati kritike na račun predloga zakona. Aktivisti skupine Mavrične družine so v soboto v Milanu protestirali proti vladi Melonijeve. Protesti so potekali tudi proti odločitvi vlade, da ukine vpis otrok v matični urad, če sta kot starša navedena istospolno usmerjen par.

Vodja Demokratske stranke Elly Schlein, ki je tudi sama odkrito biseksualka, se je v soboto udeležila protestov in vlado obtožila, da je "kruta" do otrok istospolnih parov. Schlein je tudi napovedala, da bo njena stranka v parlament vložila predlog zakona o priznavanju pravic istospolnih staršev v Italiji.