Italijo že nekaj časa razvnema debata o nadomestnem materinstvu. Na fotografiji stenske poslikave nosečih premierke Giorgie Meloni in vodje opozicije Elly Schlein. Foto: EPA
Italijo že nekaj časa razvnema debata o nadomestnem materinstvu. Na fotografiji stenske poslikave nosečih premierke Giorgie Meloni in vodje opozicije Elly Schlein. Foto: EPA

Italijanska vladajoča desnica trdi, da bo s tem zaščitila otroke pred trgovino in ženske pred izkoriščanjem. Njeni nasprotniki pa menijo, da gre vladi zlasti za kratenje pravic istospolnih parov.

Nadomestno materinstvo v Italiji že zdaj ni zakonito, po novem pa naj bi kaznovali tudi tiste, ki posvojijo otroka drugje po svetu. Med predlagatelji zakona je članica stranke Giorgie Meloni Bratje Italije Grazia Di Maggio. Po njenem postanejo otroci, rojeni v nadomestnem materinstvu, tržno blago – predvsem pa gre za izkoriščanje revnih žensk, ki si jih lahko plačajo bogati moški.

Toda pred parlamentom so se že začeli protesti. V opoziciji menijo, da bi bilo treba kvečjemu preprečiti izkoriščanje žensk. Aktivistka Maria Sole Giardini ob tem ne razume, kako je lahko nadomestno materinstvo popolnoma zakonito v ZDA, Kanadi, Angliji, Grčiji, Ukrajini, Gruziji in na Portugalskem, medtem ko se bodo italijanski pari, ki bi otroka po tej poti posvojili v kateri od teh držav, odslej morali bati vrnitve v domovino.

Čeprav je večina parov, ki poišče nadomestne matere v tujini, heteroseksualnih, pa novi zakon prihaja na valu ukrepov, usmerjenih proti pravicam istospolnih. Gre že za drugi zakon vlade Giorgie Meloni, ki jih omejuje, potem ko je pred meseci retroaktivno že prepovedala vpis starševstva v matične knjige pri nebioloških starših. Včerajšnji dan je prinesel izbris ene od mater pri kar triintridesetih lezbičnih parih v Padovi.

Istospolne partnerske zveze v Italiji niso enakovredne zakonski zvezi. Sodišča so že večkrat zahtevala zakonsko priznanje nebioloških staršev njihovih otrok – a brez uspeha.