Največje italijansko združenje kmetov Coldiretti je v obsežni preiskavi odkrilo, da ima skoraj 300 restavracij zunaj Italije imena z mafijsko tematiko, denimo El Padrino v Španiji, Don Corleone na Finskem, Burger Mafia v Nemčiji in Falafel Mafia v ZDA. Največ restavracij so našteli v Španiji (63). Sledijo Ukrajina, Brazilija, Indonezija, Rusija, Indija, Japonska, Poljska in ZDA.

Poleg tega so na trgovinskih policah odkrili številne z mafijo povezane izdelke, kot je britanska paradižnikova omaka Chili Mafia, vino Il Padrino ali Mafia Coffee. Najbolj neprijetno odkritje je bil viski Cosa Nostra Shot, ki so ga na Škotskem prodajali v steklenici v obliki mitraljeza.

Številni izmed omenjenih izdelkov so tudi zastareli in "jemljejo prostor avtentičnim italijanskim izdelkom", še opozarjajo v organizaciji.

Največje italijansko združenje kmetov je decembra v sicilijanskem mestu Palermo pripravilo razstavo najdenih izdelkov in napovedalo bitko proti uporabi mafijskih izrazov za prodajo različnih prehrambnih izdelkov. "Povezovanja Italije s temi mafijskimi stereotipi in kriminalom zelo škoduje podobi države," je ob tem dejal vodja podružnice Coldirettija Alessandro Apolito.

"Še pomembneje, gre za žalitev žrtev mafije, ki je ubila na stotine nedolžnih ljudi. Zlasti v Palermu je bilo čutiti močno ogorčenje nad tem absurdnim trženjem. Obstaja na milijone Sicilijancev, ki so pošteni in spoštujejo zakone, a so žrtve te kriminalne kuge," je še dejal Apolito.

Poziv k ureditvi na evropski ravni

Združenje Coldiretti ob tem poziva tudi k ureditvi problematike na ravni Evropske unije. "Uporaba in spominjanje imena organiziranega kriminala v trženjske namene ni sprejemljivo," je dejal predsednik Ettore Prandini. "Ustvarja se gospodarska škoda za naš kmetijsko-živilski sektor, a tudi škoda za žrtve podzemlja. Doseči moramo dogovor na evropski ravni, da se to ne more več zgoditi," je dodal.