Italijanski parlament čakajo pestri dnevi. Foto: EPA
Italijanski parlament čakajo pestri dnevi. Foto: EPA

V četrtek je italijanski parlament glasoval o zakonodajnem svežnju ukrepov v vrednosti 26 milijard evrov za pomoč pri spopadanju z energetsko krizo in za vojaško pomoč Ukrajini. Draghi je na zakonodajo vezal tudi zaupnico.

Zakonodajni predlog je bil sicer prepričljivo sprejet, vendar pa se je glasovanja vzdržala koalicijska stranka Gibanje petih zvezd. Draghi je presodil, da v koaliciji ni več potrebnega zaupanja, zato je v četrtek zvečer ponudil odstop.

Vendar je predsednik države Sergio Mattarella Draghijev odstop zavrnil in ga pozval, naj se vrne v parlament, da bi ocenil nastali položaj.

Ima Draghijeva vlada še dovolj podpore?

V sredo bo jasno, kdo še podpira Draghija

Draghija zdaj čaka glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki bo pokazalo, ali ima Draghi po nesoglasjih z Gibanjem še dovolj trdno večino za vodenje italijanske vlade. Za nekdanjega prvega moža Evropske centralne banke bo odločilna prihodnja sreda. Takrat naj bi bilo tudi jasno, kdo ga še podpira in kdo ne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Parlament razdeljen – del za predčasne volitve, del za nadaljevanje

V italijanski politiki je slišati tako pozive k nadaljevanju sodelovanja kot tudi k novim volitvam. Za nadaljevanje dela vlade so se izrekli koalicijski socialdemokrati in sredinske stranke.

Draghi je po glasovanju v parlamentu odhitel k predsedniku Mattarelli. Foto: EPA
Draghi je po glasovanju v parlamentu odhitel k predsedniku Mattarelli. Foto: EPA

Opozicijska desničarska stranka Bratovščina Italije poziva k takojšnjim novim volitvam. Desničarska Liga okoli nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija in Naprej, Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki sta v nasprotju s prvo zastopani v vladi, ne nasprotujeta novim volitvam oktobra, a bi lahko še naprej podpirali Draghija.

Di Maio po odhodu iz Gibanja zvest Draghiju

Draghi lahko računa tudi na solidarnost novoustanovljene skupine Skupaj za prihodnost okoli zunanjega ministra Luigija Di Maia. Nekdanji vodja Gibanja petih zvezd je junija zapustil stranko in s približno 60 poslanci ustanovil svojo poslansko skupino, ki trdno podpira Draghija.

Za zdaj ni jasno, kako se bo Gibanje pet zvezd, doslej najmočnejša posamezna stranka v parlamentu, pozicioniralo v tej vladni krizi. Vendar pa ni mogoče izključiti, da bi lahko stranka, ki jo vodi nekdanji premier Giuseppe Conte, še naprej podpirala Draghija, če bi bil ta pripravljen popustiti in bi izpolnil njihove zahteve, še navaja APA.

"Conte je načrtoval to krizo"

Sorodna novica Italijanski predsednik Mattarella zavrnil odstop premierja Draghija

Zunanji minister Di Maio medtem Conteja obtožuje izdaje. "Conte je dolgo načrtoval to krizo. Številni člani gibanja se ne strinjajo z njegovo potjo," je dejal v pogovoru za radijsko postajo RTL. Di Maio je prepričan, da bi Draghijeva vlada in vladajoča koalicija morali nadaljevati delo, pri čemer pa politične razmere označuje kot težavne.

"Če stranke v prihodnjih nekaj urah ne bodo pokazale odgovornosti, tvegamo, da v sredo ne bomo več imeli vlade in bomo morali razpisati predčasne parlamentarne volitve," je dejal. Redne volitve so bile sicer predvidene v prvi polovici prihodnjega leta.