Giuseppe Conte je krivdo za stanje pripisal upočasnjevanju gospodarstva v najpomembnejših trgovinskih partnericah, kot sta Kitajska in Nemčija. Foto: Reuters
Giuseppe Conte je krivdo za stanje pripisal upočasnjevanju gospodarstva v najpomembnejših trgovinskih partnericah, kot sta Kitajska in Nemčija. Foto: Reuters

Vladni stranki Liga in Gibanje petih zvezd sta v nenehnih nesoglasjih, zaradi česar je premier Giuseppe Conte od obeh političnih sil zahteval, "naj se odločita in mu sporočita, ali nameravata še naprej upoštevati koalicijsko pogodbo /.../ v nasprotnem primeru bo preprosto vrnil svoj mandat".

Odnosi med predsednikom skrajno desne Lige Matteom Salvinijem in vodjo populističnega gibanja Luigijem Di Maiem so se v zadnjih tednih močno zaostrili, spor pa se je še poglobil med kampanjo pred evropskimi volitvami. Di Maio je Salvinija med drugim kritiziral zaradi oblikovanja evropskega zavezništva desničarskih strank.

Gibanje je na evropskih volitvah prejelo le 17 odstotkov glasov, medtem ko so njihovi koalicijski partnerji Liga zbrali 34 odstotkov glasov. Na parlamentarnih volitvah lani je bilo razmerje ravno obratno. Gibanje je takrat podprlo 32 odstotkov volivcev, Ligo pa 17 odstotkov.

Italija zdrsnila v recesijo

Močno zadolžena Italija je v zadnjem četrtletju zdrsnila celo v recesijo, ta teden pa bi bila lahko v disciplinski preiskavi Bruslja, saj je kršila fiskalno pravilo. Conte je ob tem svojo vlado opozoril, da mora spoštovati proračunska pravila EU-ja.

Na novinarski konferenci je opozoril, da se je morala njegova vlada letos spoprijeti z zahtevnim proračunom za leto 2020 in da država potrebuje zaupanje mednarodnih trgov.

(Pre)počasna gospodarska rast

Obseg BDP-ja Italije se je po 0,1-odstotnem padcu v tretjem četrtletju v zadnjem trimesečju znižal za 0,2 odstotka, je sporočil italijanski statistični urad Istat.

Najnovejši podatki pomenijo močan pritisk na populistično vlado tretjega največjega evropskega gospodarstva, ki je oblast prevzela junija lani s predvolilnimi obljubami predvsem o krepitvi pomoči najrevnejšim, že decembra pa je, da je pod streho spravila proračun in pomirila finančne trge, morala oklestiti zelo ambiciozne in drage cilje.