Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šole bodo morale delati po izmeničnem razporedu, šolarji in dijaki bodo morali sedeti po en meter narazen, malice pa bodo stregli v učilnicah, ne v šolskih menzah.

"Ti napotki nam bodo omogočili, da naše hčere in sinove pošljemo nazaj v klopi ob največji varnosti," je dejal Conte.

Azzolina pa je priznala, da "imajo še vedno določene prostorske težave" znotraj šolskih stavb, v katerih bodo morali zdaj zagotavljati fizično razdaljo med učenci, pri čemer je ocenila, da bo pomanjkanje prostora prizadelo okoli 15 odstotkov učencev.

Šolanje doma bo dovoljeno zgolj pri starejših učencih, a vlada pravi, da bo izkoristila tudi šole, ki ne obratujejo več, ob tem pa bodo spodbujali več dejavnosti na prostem, vključno z ekskurzijami. "Naj dijaki zadihajo kulturo, zakaj pa ne? Mlajše otroke pa peljite v parke, kadar to vreme dopušča, in jih usmerite čim bližje naravi," je dejala Azzolina.

Da bi se šole lahko ustrezno pripravile na novo šolsko leto, bo vlada za prenovo šol, nabavo sanitarnih izdelkov in usposabljanje učiteljev namenila dodatno milijardo evrov. "Ta denar ni namenjen zgolj za spopadanje s koronavirusom. Sanjamo o drugačnih šolah, šolah, v katere se bodo končno vložila finančna sredstva, da se bodo izboljšale," je še dodala ministrica.