Doslej je bilo suspendiranih že 2254 zdravnikov in zobozdravnikov, ki niso predložili ustreznih dokazil o cepljenju. Foto: EPA
Doslej je bilo suspendiranih že 2254 zdravnikov in zobozdravnikov, ki niso predložili ustreznih dokazil o cepljenju. Foto: EPA

Kot je povedal v intervjuju za novičarski portal Tgcom24, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, so razmere v bolnišnicah kljub 30.000 izrednim novim zaposlitvam zdravstvenih delavcev še vedno zelo težke. "Že pred leti smo napovedovali, da bo do leta 2025 50.000 manj zdravnikov v bolnišnicah in 30.000 manj družinskih zdravnikov," je spomnil.

Že danes številni prebivalci nimajo svojega osebnega zdravnika, močno kadrovsko podhranjene so tudi urgence, je opozoril.

V italijanskem javnem zdravstvu želi medtem po besedah Anellija ostati zaposlenih le dobrih 28 odstotkov bolnišničnih zdravnikov. To niso ljudje, ki bi postavljali pod vprašaj ali obžalovali svojo izbiro zdravniškega poklica, ampak za zdravnike, ki ne želijo več delati v italijanskem javnem zdravstvu.

26 odstotkov bi jih tako raje odšlo na delo v tujino, 19 odstotkov se jih želi upokojiti, 14 odstotkov bi jih odšlo v zasebno zdravstvo, 13 odstotkov pa jih mika samozaposlitev.

Očitki o preveliki obremenitvi, birokraciji, prenizkih plačah

Na vrhu seznama razlogov za nezadovoljstvo so prevelike delovne obremenitve, svoje prispevajo tudi pretirana birokracija in veliko pisarniškega dela, nezadostno upoštevanje socialne vloge, nezadostno plačilo glede na veliko odgovornost, ki jo nosijo zdravniki, ter ne nazadnje stres, ki se je nakopičil v minulih dveh letih pandemije. Vse več družinskih zdravnikov se zaradi preobremenjenosti že odloča za predčasno upokojitev, je povedal Anelli.

Dodatno težavo predstavljajo odhodi zdravstvenih delavcev, ki se ne želijo cepiti proti covidu-19, čeprav je to v Italiji od aprila lani zanje obvezno, od januarja letos pa je obvezno za vse, ki so starejši od 50 let. Doslej je bilo suspendiranih že 2254 zdravnikov in zobozdravnikov, ki niso predložili ustreznih dokazil o cepljenju, število pa še naprej narašča, poroča APA.

Po podatkih italijanske zdravniške zbornice je trenutno skoraj 30.000 zdravnikov, ki niso opravili vseh zahtevanih cepljenj. A v to številko so všteti tudi tisti, ki so covid-19 nedavno preboleli in morajo zato s cepljenjem počakati, tisti, ki so se cepili v tujini, ter tisti, ki se jim iz zdravstvenih razlogov ni treba cepiti.

Poleg zdravnikov so bili zaradi zavračanja cepljenja v Italiji suspendirani tudi številni drugi zdravstveni delavci, med njimi okoli 6000 medicinskih sester in tehnikov.