Fotografija Ilarie Salis po tem, ko je zaokrožila novica, da bo lahko zapustila Madžarsko. Foto: Reuters
Fotografija Ilarie Salis po tem, ko je zaokrožila novica, da bo lahko zapustila Madžarsko. Foto: Reuters

Salis je bila na volitvah v Evropski parlament izvoljena na listi italijanske Zveze zelenih in levice. Prejela je 173.000 glasov in bo ena od treh evroposlancev te stranke.

Njena izvolitev je dvignila veliko prahu, saj je bila 39-letna osnovnošolska učiteljica med volitvami v hišnem priporu na Madžarskem, kjer ji grozi do 11 let zapora zaradi lanskega domnevnega napada na neonaciste v sklopu antifašističnih protestov v Budimpešti, ki so pospremili hkratno zborovanje neonacistov. Februarski posnetki, na katerih je bilo videti, kako je na zaslišanje na sodišče prišla z lisicami na rokah in nogami v okovih, so v Italiji sprožili veliko ogorčenje. Več kot 15 mesecev je preživela v zaporu, nato pa v hišnem priporu.

Njen odvetnik Gyorgy Magyar pa je zdaj sporočil, da so Salis izpustili iz hišnega pripora, z gležnja ji je policija tudi odstranila elektronsko zapestnico. Budimpešto naj bi zapustila še danes in se vrnila v Italijo.

Poslanci Evropskega parlamenta uživajo imuniteto pred kazenskim pregonom, tudi če se obtožbe nanašajo na kazniva dejanja, ki so jih storili pred izvolitvijo.

A primer Salis še ni končan, saj se bo sojenje proti njej nadaljevalo septembra. Tožilstvo trdi, da je učiteljica iz Monze v madžarsko prestolnico odpotovala z jasnim namenom, da izvede napade na pripadnike skrajne desnice in s tem ovira njihovo zborovanje. Salis obtožbe zanika in trdi, da jo preganjajo zaradi njenih političnih prepričanj. Grozi ji do enajst let zapora, po navedbah njenega očeta pa tudi do 24 let za poskus umora.