Afera Salvini: je Liga prejela ruski denar?
Salvinijeva Liga se je znašla v središču preiskave tujega financiranja. Foto: Reuters
Salvinijeva Liga se je znašla v središču preiskave tujega financiranja. Foto: Reuters

Na sporne posle je že na začetku leta opozarjal italijanski tednik L'Espresso, v sredo pa jih je podrobno opisal ameriški portal BuzzFeed. Vodja Lige Matteo Salvini je navedbe zavrnil, afera pa je v Italiji sprožila burne odzive.

Gianluca SavoiniLigin mož v središču preiskave – ni bil povabljen ne na oktobrsko večerjo med obiskom vodje Lige v Moskvi ne na julijsko med obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Rimu. Salvini ne izključuje, da bo dolgoletnega člana Lige in poslovneža z Rusijo izključil iz stranke.

Tuje donacije političnim strankam so v Italiji prepovedane, toda 18. oktobra lani naj bi se v moskovskem hotelu Metropol o ruskem financiranju Salvinijeve evropske predvolilne kampanje dogovarjali trije Rusi in trije Italijani.

Domnevni posel z nafto

Na zvočnem posnetku, ki ga je objavil BuzzFeed, se Savoini dogovarja za naftni posel, od katerega naj bi 65 milijonov dolarjev padlo v blagajno Lige.

Namen preiskave milanskega tožilstva je zdaj raziskati, ali je bil sklenjen dogovor o ruskem financiranju Lige in ali je Liga – ki je na evropskih volitvah prepričala več kot tretjino italijanskih volivcev – denar tudi dobila.