Hrvaški premier Andrej Plenković je medijska razkritja označil za poskus svojevrstnega političnega udara na vlado. Foto: EPA
Hrvaški premier Andrej Plenković je medijska razkritja označil za poskus svojevrstnega političnega udara na vlado. Foto: EPA

Hrvaški časopis Jutarnji list je namreč v preteklih dneh objavil prepise več sto tekstovnih sporočil, ki si jih je Turudić izmenjeval z Josipo Rimac, danes Plesnić, nekdanjo generalno sekretarko na ministrstvu za javno upravo in nekdanjo kninsko županjo, ki je bila obtožena korupcije.

Sporočila dokazujejo, da sta si s Turudićem, ko je bil predsednik županijskega sodišča v Zagrebu, intenzivno dopisovala od leta 2016 pa vse do njene aretacije zaradi suma korupcije leta 2020. Večkrat sta se srečala tudi v živo.

Turudić se je poleg tega srečeval tudi z nekdanjim vodjo zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravkom Mamićem, ko je bil ta eden od osumljencev zaradi domnevnega oškodovanja Dinama za več milijonov evrov. Danes mu zaradi tega tudi sodijo.

Opozicija je po razkritjih Jutarnjega lista ves čas pozivala vladajoče s premierjem Andrejem Plenkovićem na čelu, naj odstopijo od Turudićeve kandidature. Poslanci iz zeleno-leve stranke Zmoremo! so v znak protesta noč prebedeli na Markovem trgu.

Plenković je kljub temu vztrajal pri Turudićevi kandidaturi, medijska razkritja pa označil za poskus svojevrstnega političnega udara na vlado.

Poslanec Peđa Grbin iz SDJ-ja je po glasovanju pozval k minuti molka za pravosodje, v katero so po njegovih besedah zabili "zadnji žebelj v krsto". Nato so poslanci zapustili parlamentarno dvorano.

Ivan Turudić je na vrhovnem položaju Državnega odvetništva Republike Hrvaške (DORH) nadomestil Zlato Hrvoj Šipek, ki se ji štiriletni mandat izteče v maju.

Postopek glasovanja generalnega državnega tožilca v zakonu ni natančno določen, a so pravniki mnenja, da je za njegovo imenovanje dovolj navadna večina. Trenutni in deseti hrvaški sabor ima 151 poslancev, za Turudićevo imenovanje jih je glasovalo 78, 60 jih je bilo proti, dva sta bila vzdržana.